Министерският съвет одобри помощ на хората търсещи временна закрила в България вследствие на военните действия в Украйна

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година. Одобрените средства са в размер на 100 028,0 хил. лева. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, в т. ч. пликове за гласуване, протоколи, удостоверения и др.; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; осигуряване на гласуването в чужбина; осигуряване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед опазване на обществения ред и сигурност; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; обучение на членовете на секционните избирателни комисии; осигуряване на дейности по видеонаблюдението и видеозаснемането на изборния процес; организиране на места за гласуване в държавните училища и др. Министерският съвет има готовност да осигури необходимите средства при сключване от страна на Централната избирателна комисия на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите. Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2024 г.

Министерският съвет прие Решение за одобряване на помощ на кандидатите по „Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна“, приета с решение № 145 от 2022 г.

Крайният резултат от приемането на настоящия акт е изпълняване на плащанията към одобрените за финансиране кандидати за целият период на Програмата в общ размер на 5 711 506,00 лв., съгласно приложен Списък № 13, неразделна част от проекта решението.

С приемането на акта ще изплати помощ по общо 160 подадени заявления от лица предоставили хуманитарна помощ изразяваща се в 133 879 нощувки и изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци в периода обхващащ времето от 24.02.2022 г. до 31.05.2022 г. по „Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна“.

Правителството одобри също помощ на кандидатите по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“, приета с РМС № 317 от 2022 г.

Настоящият акт за одобряване на помощ за кандидатите по Програмата обхваща периода от 01.11.2022 г. до 15.11.2022 г. по верифицирани заявления на заинтересованите лица, съгласно списък № 14, неразделна част от проекта на РМС.

Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила, без оглед на правноорганизационната им форма.

За периода е верифицирана помощ в размер на 2 807 802,45 лв. с ДДС за предоставени нощувки по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България (Списък № 14).

С друго решение кабинетът одобри помощ на кандидатите по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“, приета с РМС № 317 на Министерския съвет от 2022 г. Актът обхваща периода от 16.11.2022 г. до 31.12.2022 г. по верифицирани заявления на заинтересованите лица, съгласно списък № 15, неразделна част от проекта на РМС. Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и

общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила, без оглед на правноорганизационната им форма.

За периода е верифицирана помощ в размер на 6 389 579,25 лв. с ДДС за предоставени нощувки по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

9°C Усеща се 8°C
1031hPa 81% 7% 2m/s 20deg

9°C Усещане 8°C
1030hPa 65% 0% 2m/s 130deg

10°C Усещане 8°C
1031hPa 50% 0% 2m/s 190deg