Варненски рибари: Морето ни се изпразва от година на година заради безразборното тралене за калкан и рапани

Варненски рибари: Морето ни се изпразва от година на година заради безразборното тралене за калкан и рапани

„Морето ни се изпразва от година на година заради безразборното тралене за калкан и рапани. В Турция и Гърция то е разрешено само в определени зони. У нас правилата не се спазват, контролът е рехав, а траловете унищожават естествените крайбрежни укрития, където рибата излиза да хвърля хайвера си. Това споделя Инан Акиф, който е дългогодише рибар от Шабла, предаде СайтЪТ. Споделя, че сезонът започва слабо. Рибарят допълва, че независимо това, че има три кораба се налага да внася сафрид и хамсия от южните ни съседки, за да не спре снабдяването на клиенти.

Разказва, че преди 25 години, когато влязъл в занаята, рибарите ловяли попчета само с мрежи с диаметър от 52 см и хващали едри екземпляри.

„5-6 риби правеха килограм, сега се хващат мъници и 30 едва правят кило“, посочи още Акиф.

Според него на юг вече са се появили първите пасажи от трицона. Цената й на борсата е закована на 4 лв., колкото струва и килограм пресни черни миди. На щандовете могат да бъдат открити и черноморските скариди, които са предпочитани като мезе за бира и вино – 2,50 лв./100 гр.

Междувременно пресен турски сафрид за 12 лв. килото заля рибната борса във Варна. Има го буквално на всяка сергия, а цената е колкото на рекордно поскъпналия местен кефал. Варненските рибари се оплакват, че тази пролет в южната част на залива той буквално е изчезнал заради удълбочаването на канала море-езеро.

Въдичарите хващат предимно кая, както във Варна наричат попчетата. Тя се лови и с въдица край буните, където обикаля да търси скариди.

На борсата пресният улов струва 7 лв./кг, но вкусните рибки са дребнички. На сергиите няма карагьоз, защото и в морето рядко се намира, макар че сезонът му започна. Пълно е с пресен черноморски калкан, но цената от 35-40 лв. и това спира повечето купувачи. На част от щандовете има и прясна акула за 15 лв. килото. Тя и калканът са основните риби, които вадят в момента големите рибарски кораби.

Заради необичайно топлата зима на север рибарите очакват сафридът да подрани и да започне да пълни мрежите им още в средата на май. Дотогава хората ще купуват турски. Цената му не е по-висока от предишната пролет, докато акулата е с 3 лв. нагоре. Доста е поскъпнал пресният шаран, който се продава за 10 лв./кг. От вносните риби с лев отгоре спрямо миналата пролет струват ципурата – 17,50 лв., и лавракът – 18,50 лв., а най-скъпа на борсата в момента е прясната сьомга – 47 лв./кг.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 3°C
1027hPa 71% 2% 5m/s 360deg

3°C Усещане 1°C
1025hPa 83% 75% 3m/s 140deg

3°C Усещане 1°C
1026hPa 70% 0% 2m/s 350deg