Арктически мраз се спуска към България

Арктически мраз се спуска към България

Ледени дни с навявания и преспи

Зимата идва след Ивановден и се настанява трайно с минусови температури

Пада сняг 10 см в населените места

Ледени дни, последвани от мразовити седмици – това ни очаква след Ивановден до края на януари. Необичайните пролетни температури рязко ще бъдат изместени от минусови стойности до 15 градуса под нулата още следващата седмица. Това прогнозира пред “Труд news” метеорологът Петър Янков.

Януарското време ще бъде много динамично и ще ни донесе мразовити дни.  Данни: meteofor.com

“Събота ще бъде последният по-топъл ден с пролетни температури – 11-16 градуса, и до 17 градуса предвид южните ветрове. От шести вечерта се заоблачава и започват валежи. Ще се установи дъждовно време, в неделя ще превали предимно дъжд. На Йордановден няма да може да се чупи ледът с кръста – 8-13 градуса ще бъде на Ивановден също. От седми вечерта, и от осми валежите преминават в сняг. Създават се подходящи условия за усилване на тези валежи и главно в Западна и Северна България ще бъдат повече по количество. На осми вечерта вече ще има снежна покрива – 5-10 см в северните райони – 3-5 см в южните, а 2-3 см по Черноморието. На осми вечерта валежите ще бъдат по-интензивни в Добруджа, там има условия за виелици и навявания. Няма сериозни условия за много силни ветрове, но все пак ще се образуват такива навявания, на места ще има 20-30 см сняг. Ще има проблеми в старопланинските проходи в неделя вечерта и в понеделник”, посочи Янков.

По думите му в средата на новата седмица температурите ще бъдат ниски. На 10-11-12 януари минималните ще бъдат от минус 12 до минус 8, а максималните – от минус 2 до 3 градуса, 4 градуса в най-топлите места.

Следва процес на затопляне, но в дългосрочен план – около 16-17 януари се очаква много сериозна обстановка, подобна на тази, която нанесе сериозни щети на обществения живот у нас, сочат част от синоптичните модели.

“Отново снеговалеж със силни ветрове очакваме. Синоптичните служби заострят вниманието си в този период – след 15 януари, и започваме да следим и да прогнозираме този обрат на времето. При нас ще са по-остри проявленията, свързани с преминаването на средиземноморски циклони, те нанасят по-сериозни щети на нашия икономически и обществен живот”, уточни Янков.

Времето до края на месеца се очаква да бъде много динамично, затова и прогнозите се менят постоянно, допълни той. Към момента се очаква най-студените януарски дни с пренос на студен и сух въздух от север, да бъдат около 20 януари. “С чувствително понижение, съвсем зимно време и точно по климатичните справки, точно тогава се случват такива обстановки – пренос на студен арктически въздух. Спуска се и стига до нас. От минус 15, минус 17 минимални температури в населените места сочат моделите засега. Очаква се мразовито време – през цялото денонощие температурите да са отрицателни”, посочи метеорологът, но уточни, че за това засега има 60% вероятност.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

4°C Усеща се 3°C
1029hPa 86% 0% 2m/s 360deg

3°C Усещане 1°C
1028hPa 81% 0% 2m/s 140deg

3°C Усещане 3°C
1029hPa 81% 75% 1m/s 310deg