Общинският съветник Мартин Димов: Жителите в “Пчелина” са готови да затварят улици с жива верига заради неспиращия ремонт на ул. “Прилеп” (ВИДЕО)

Варна продължава да тъне в мръсотия, в такава мръсотия, каквато до момента не сме виждали

Жителите и работещите в местността “Пчелина” са готови да затварят улици с жива верига и на гражданско неподчинение заради неспиращия ремонт на ул. “Прилеп”. Това заяви общинският съветник от Коалиция “Алтернативата на гражданите” Мартин Димов, който отправи въпрос до кмета на Варна Благомир Коцев, какви мерки ще предприеме и в какъв срок този ремонт да приключи, предаде TheSite24. Той отбеляза, че при започването на ремонта през февруари месец 2023 г., е било обявено, че дейностите ще протекат на три етапа по 15 дни.

“Вече година и половина ремонтите продължават, без да е ясно кога ще приключат. Многократно се разкопават и засипват едни и същи места, по цялата дължина на отсечката, която е около 3 км. От Сградата на „ВиК“ до бензиностанция „Бенита“ е готово, но мъките в оставащите около 1,2км продължават.

Преди три седмици бе обещано от представител на фирмата подизпълнител на ВиК, че до 10 дни ще положат първи пласт асфалт на местата, стоящи на чакъл, защото тепърва ще се пре-проектира разширение на пътя, поради недомислено стеснение при първия проект.

Това е изпълнено наполовина. Придвижването на живущите в района се превърна в приключение. Хората, които развиват търговска дейност търпят материални загуби, персоналът напуска и бизнеси са изправени пред фалити, защото клиенти и работници отказват да пътуват до м-ст Пчелина. Ежедневно се чупят коли по това трасе, а  наличие на обходен маршрут липсва”, каза още Димов.

Общинският съветник припомни и това, че градски транспорт няма, тъй като е спрян до приключване на ремонта.

“И за капак таксиметровите компании отказват да приемат поръчки за района, за да не си чупят и те колите.

Проблемът на учениците е сериозен – децата ходят пеша в прахоляка, а в дъждовно време трябват газят в калта или да отсъстват от училищни и извънкласни занимания.

Въпросът е кратък: До кога? До кога така? Какви мерки ще предприемете и в какъв срок този ад ще приключи? Защото не се знае до кога ще издържат нервите на живущи и работещи от и в м-ст Пчелина, които са готови да затварят улици със жива верига и гражданско неподчинение”, каза в заключение Мартин Димов.

Повече вижте във видеото:

Общинският съветник от Коалиция “Алтернативата на гражданите” Мартин Димов отправи и друг въпрос към Благомир Коцев: Кога ще внесете предложение в Общинския съвет за създаване на Одитен комитет, за да бъде спазен Законът за вътрешния одит в публичния сектор?

Той отбеляза, че на основание чл. 18. от Закона за вътрешния одит в публичния сектор, в общините с изградени звена за вътрешен одит задължително се създават одитни комитети. Община Варна проведе публичен конкурс за избор на трима външни одитори.

Началото на април месец тази година одобрените лица са получили писмено становище от секретаря на община Варна, от ръководителя на звено за Вътрешен одит, както и  покана за членство от кмета Благомир Коцев. На 24 април 2024 г. одобрените външни одитори получават информация от ръководителя на звеното, че кметът все още не е внесъл предложение до Общинския съвет за създаване на одитен комитет.

“Законовият краен срок за внасяне на предложение от кмета е до 22 април 2024 г. Няколко месеца по-късно развитие по казуса липсва, всички материали за проведения конкурс са свалени от сайта на община Варна, връзка с одобрените външни одитори не е потърсена.

Функциите на одитния комитет са спомагателни за администрацията, дейността на външните експерти е да дават препоръки, което би предотвратило грешки, неточности и загуби за общината”, каза в заключение Димов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 16°C
1018hPa 94% 40% 3m/s 270deg

15°C Усещане 15°C
1019hPa 88% 100% 3m/s 210deg

19°C Усещане 19°C
1018hPa 59% 100% 4m/s 130deg