Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат във Варна тази седмица

Обявиха конкурс за избор на нов управител на Тубдиспансера във Варна

В изпълнение дейностите по „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2021 – 2025 г.“ за област Варна кампанията „Седмица на отворените врати” ще се проведе в дните 16.09.2024 г., 17.09.2024 г. и 19.09.2024 г. в „СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ПНЕВМОФТИЗИАТРИЧНИ ЗА БОЛЯВАНИЯ – ВАРНА” ЕООД, с
адрес: гр. Варна, ул. „Мануш войвода” № 11А. (https://tubvarna.com). Това съобщават от Регионалната здравна инспекция във Варна, научи TheSite24.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета (на четири езика – български, английски, руски и украински) и консултации. На лицата, които са в риск се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено необходимото лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статут.

Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от туберкулоза. Благодарение на съвместните усилия на Министерството на здравеопазването, лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи за изпълнението на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, в страната ни се
наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза.

Кампанията „Седмица на отворените врати“ за туберкулоза се доказа като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на трансмисията на инфекцията.

Инициативата дава възможност на всеки за достъп до здравни услуги, повишава обществената информираност по отношение на туберкулозата и популяризира здравословния начин на живот с цел превенция, както и начина на заразяване, рискови фактори и групи от населението, протичане на различните форми на заболяването и лечение.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1017hPa 75% 75% 4m/s 340deg

16°C Усещане 16°C
1017hPa 82% 100% 4m/s 220deg

24°C Усещане 23°C
1016hPa 38% 75% 3m/s 40deg