Проблемите в градския транспорт станаха повод за скандал в община Варна (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скандал възникна рано сутринта в община Варна, а ябълката на раздора се оказа състоянието на “Градския транспорт” в морската столица, предаде TheSite24. За тази сутрин беше обявена пресконференция в община Варна, на която беше съобщено, че Община Варна ще възложи независим финансов и функционален одит на всички публични предприятия и общинските дружества.

По думите на заместник-кмета по финансовите въпроси Христо Рафаилов,  дружеството е в постоянен недостиг на финансов ресурс и свръхзадлъжнялост, като към края на 2023 г. дълговете му възлизат приблизително на 10 милиона лева. Същевременно от страна на принципала – Общинския съвет, не са предприети никакви действия за оздравяване на състоянието му, посочи той.

Община Варна възлага независим финансов и функционален одит на общинските дружества

На пресконференцията изненадващо се присъедини и председателят на Общинския съвет във Варна Христо Димитров, който заяви, че още в понеделник се е провела среща между представители на общинския съвет и общинската администрация, на която е била обсъдена ситуацията с градския превозвач.

Тонът се изостри, след като от общинската администрация посочиха, че дружеството “Градски транспорт” има нарушения, а Христо Димитров попита, кога е била правена проверка за установяване на тези нарушения.

Повече вижте във видеото:

„Лъжете, като казвате, че Общинският съвет е отговорен за това. Общинският съвет не управлява дружеството. Градски транспорт си има управител и борд на директорите“, заяви в отговор Димитров. Той разкри, че към момента „Градски транспорт“ е на печалба от над 300 хиляди лева, които са предвидени за увеличаване на заплатите в дружеството.

Последва разгорещен спор между кмета Благомир Коцев и неговите заместници Христо Рафаилов и Диан Иванов с председателя на Общинския съвет Христо Димитров, предаде Дарик. С остър тон местните управници спориха кога трябва да бъдат сменени шефовете на „Градски транспорт“. Димитров призна, че ръководителите на общинското транспортно дружество са “професионалисти, но не в менажирането”. Той поиска от администрацията да посочат какви нарушения са установени.

Общинският председател отрече твърдението на кмета Коцев, че за една година не е предприел никаква стъпка за одит на „Градски транспорт“. Христо Димитров посочи още, че от около месец се работи за подобряване на състоянието на общинското дружество. Той разкри, че преди няколко дни в кабинета му е имало обща среща с Христо Рафаилов, шефа на общинската финансова дирекция Кирил Симеонов и ръководството на „Градски транспорт“.

„Заедно се събираме, когато няма Фейсбук. Когато имаме Фейсбук, се събираме с журналисти. Пиарът е най-добрият ви отдел“, заяви общинският председател.

С думите „Този тон няма да го търпя от вас“ кметът Коцев стана и напусна пресконференцията.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 16°C
1021hPa 61% 100% 3m/s 10deg

13°C Усещане 12°C
1023hPa 71% 91% 2m/s 220deg

19°C Усещане 19°C
1022hPa 59% 100% 3m/s 160deg