Любка Тодорова, секретар на НЧ “Просвета 1927”: Ромските деца са обичливи и сърцати! Учим ги да обичат книгите, да творят и се развиват! (ВИДЕО/СНИМКИ)

Деца от ромски произход пресъздават образи от български народни приказки в арт школите, създадени по проект “Творим, пеем, играем” на Сдружение “Център за стратегии по проблемите на малцинствата, научи СайтЪТ.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” в община Варна. С децата работят специалисти в различни направления – танци, музика, творчество и театър.

Проектът “Творим, пеем, играем” отваря вратата на изкуството за ромски деца от Варна

Любка Тодорова, читалищен секретар на НЧ “Просвета 1927” в район “Аспарухово”, работи с децата в сферата на литературата и театрално майсторство. Ето какво сподели тя пред репортер на СайтЪТ:

“Това е една дългогодишна работа, въпреки, че сега този проект има акцент в конкретни дейности. Това са деца, с които ние имаме създадени отношения и сме работили и по други поводи. Читалището и аз като филолог, се мъчим на база устоите, които имаме като хора на книгата и на знанието да запознаем децата с български народни приказки и те много ги харесват.

Любимата беше “Дядо и ряпа”, след това “Червената шапчица”. Групата е много разнородна и възрастово, и по отношение степента на образованост, но ако има късмет да продължи този проект, може да минем и към личното творчество.

Тези деца вече имат желание да изразяват свои идеи и мисли. Идеята е да ги мотивираме да полагат все повече и повече усилия. Това прави и ръководителя на проекта Николай Николов, освен че ги учи на обноски и възпитание, той ги тласка напред, да четат, да разсъждават, да анализират прочетеното, да го пресъздават.

Николай Николов: Интеграцията не е еднопосочна улица, тя е двупосочен процес! Децата, с които работим, творят с ръце, сърце и душа! (ВИДЕО/СНИМКИ)

Тези деца са обичливи, сърцати. Трудно е да им се грабне и съсредоточи вниманието. Първо, защото са малки или пък защото големите мислят за други неща. Ние възпитаваме любов към книгата, която може да бъде постоянна”, сподели Любка Тодорова.

Нели Асенова е на 21 години. Тя е част от групата ромски деца и младежи, които работят по проекта “Творим, пеем, играем”. Нели обича да пише за любовта и мечтае един ден да бъде добра певица, но обича да чете и книги за човешката психика и душа.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

9°C Усеща се 7°C
1029hPa 62% 4% 3m/s 30deg

9°C Усещане 6°C
1026hPa 55% 0% 6m/s 100deg

9°C Усещане 8°C
1028hPa 49% 0% 2m/s 360deg