Проектът „Приключения и отдих в долината на река Камчия“ ще привлича туристи в община Дългопол

Областният информационен център-Варна проведе работна среща с ръководството и представители на Община Дългопол. Домакин бе местната администрация. Целта на визитата бе да се обсъдят възможности за европейско финансиране, както и да бъдат очертани аспекти и конкретни стъпки при съвместната работа между общината и центъра, в основата на която стои дългогодишно партньорство.

Една от основните теми по време на срещата бе реализирането на подхода Интегрирани териториални инвестиции, който насърчава партньорството между различни общини, институции и заинтересовани страни в осъществяването на интегрирани мерки.

Община Дългопол участва като партньор в две одобрени за финансиране КИТИ в Североизточен регион за планиране – „Приключения и отдих в долината на река Камчия“ – създаване на интегриран туристически продукт в устойчива околна среда, която е на обща стойност 11 381 181 лева и включва 10 проектни идеи, и „Устойчива мобилност и равен достъп до качествено здравеопазване, образование и обществени услуги“ с общ бюджет 2 620 000 лева и 5 проектни идеи.

Концепцията предвижда създаване на интегриран туристически продукт „Приключения и отдих в долината на река Камчия”, който включва седем тематични маршрута на територията на общините Велики Преслав, Върбица, Смядово и Дългопол.

За активно включване на природното и културното богатство са предвидени следните маршрути в долината на река Камчия:

„Скални манастири и природни феномени“; „По пътя на водопадите“; „Язовири, минерални извори и здраве“, „Планински туризъм, приключения и отдих“, „Културно-историческо наследство и познавателен туризъм“, „Фестивали, събития, традиции и обичаи“ и „Винен туризъм“.

На база седемте маршрута ще бъдат разработени туристически пакети за дестинацията с различна продължителност на престоя на туристите.

Предвижда се изграждане на мрежа от информационни центрове, дигитализация на дестинацията, активен маркетинг и реклама. За осигуряване на човешки ресурси и качествено туристическо обслужване е включен проект за обучение на кадри и създаване на реални работни места в туризма.

Четирите общини попадат в райони със значителен потенциален риск от наводнения по поречието на река Камчия, заради което са предвидени мерки за превенция в населени места на туристическата дестинация.

„Предстои обявяването на процедурите по отделните програми по подхода ИТИ и е важно Община Дългопол да има готовност да подаде проектни предложения като пряк бенефициент“, уточни управителят на ОИЦ-Варна д-р Виктория Николова.

Тя изтъкна ролята на Областните информационни центрове в експертния състав на Регионалните съвети за развитие – в звената за медиация и за публични консултации.

По време на срещата бяха дискутирани и подходът Водено от общностите местно развитие и ролята на местните инициативни групи, които улесняват достъпа до европейски средства, както и предстоящите за отваряне мерки по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.

Д-р Николова обърна внимание на възможността общината да кандидатства в партньорство по процедурата „Утвърждаване на интеркултурното образование чрез култура, наука и спорт“ по Програма „Образование“ 2021-2027 г., третият срок за подаване на проектни предложения по която е отворен от 26 септември 2024 г. до 27 януари 2025 г.

Всички участници в работната среща получиха авторски информационни материали на ОИЦ-Варна

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 9°C
1026hPa 58% 0% 3m/s 30deg

14°C Усещане 13°C
1022hPa 45% 0% 3m/s 100deg

15°C Усещане 13°C
1024hPa 29% 0% 4m/s 80deg