Маги Малеева проведе първи разговори за климата с жителите на община Бяла

Маги Малеева проведе първи разговори за климата с местни хора в Горица и Бяла, Варненско. Над 15 участници споделиха мислите, тревогите и въпросите си с пътуващите заедно с тенис-легендата специалисти: Румен Карамихалев, пионер в използването за ВЕИ в бита, и Павел Антонов, управляващ редактор на мрежата за гражданско действие BlueLink.net.

Посещението на звездата на българския тенис в черноморската община бе пилотно, в реализацията на замисъл на климатичните ентусиасти и специалисти, събрани от Малеева, за провеждане на разговори за климата из цялата страна. Събитията в Горица и Бяла се проведоха от сдружение “Горичка”, съвместно с Коалиция за климата – България и логистична подкрепа от фондация “БлуЛинк”, както и местното сдружение ЛАЗУР – Локални алтернативи за устойчиво развитие в с.Горица.

По релси за климата

С цел намаляване на въглеродния отпечатък от пътуването, Маги Малеева и спътниците й използваха релсов, обществен транспорт и електрическа мобилност. Това стана въможно блатодарение на “Пътнически превози” в  БДЖ, като осигури място в спален вагон за пътуващите. “Пътуването с влак щади климата и природата”, коментира директорът на “Продажби и обслужване” Константин Азов. Всеки “екопътник” на БДЖ може лесно да изчисли колко емисии спестява на планетата на уеб страницата на компанията, посочи Азов. 

На 14.09.2024 г. Маги Малеева откри първата среща в “Креа център” в Бяла, по любезна покана на Община Бяла. Маги обясни на мотивацията, замисъла, историята на групата климатични ентусиасти, които е сформирала. Тенис легендата представи проблемите с климата, причините за безпокойство от резките му изменения, различни аспекти и решения. Маги акцентира върху необходимостта от структурна промяна в икономическата парадигма и промените в личния начин на живот, като откровено споделя доколко способна е самата тя да ги осъществи.

Румен Карамихалев акцентира върху практичната страна на решението, като представя личния си опит с изграждането на нулева къща и икономията, която реализира чрез инвестицията в нея. Това предизвиква незабавен интерес, въпроси и заявки за последващи консултации от участнички.

В последвалата оживена дискусия участниците засегнаха екстремния климат и неговото въздействие, засушаването, въздействието на климатичните изменения върху земеделието и произодството на биологични продукти, в което Малеева е специалист.  Участникът Владимир Колев, капитан на океански круизни кораби, представя накратко усилията на круиз компаниите за намаляване на въглеродния отпечатък.

Бяла – с лице към климатичните промени

Планове за създаване на енергийна общност обмисля община Бяла, по примера на Габрово и Бургас. Това сподели Христина Келисакиева, ПР на община Бяла.  Тя посочи, че по проблемите на климата се работи активно, но кратките поставени от държавата срокове за изработване на стратегически документи затрудняват местните власти.

Темата за създаване на енергиен “кооператив” излезе на дневен ред и в последващата среща с хората в съседното село Горица. Местни хора проявиха жив интерес към опита на Румен Карамихалев.

“Жените и децата са първите жертви на климатичните промени”, посочи Илияна Балабанова, президент на Европейско женско лоби и жител на Горица. Тя систематизира негативните въздействия на климатичните промени върху здравето на жените. Организацията започва активни действия по проблема.

Кметът на Горица Галин повдига темата за безводието и изтъкна наличието на местни водоизточници с питейно качество като преимущество на района.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 13°C
1028hPa 43% 20% 3m/s 10deg

15°C Усещане 13°C
1024hPa 38% 0% 4m/s 100deg

15°C Усещане 14°C
1026hPa 36% 0% 3m/s 0deg