Обсерваторията във Варна кани учениците да се включат във фестивал, посветен на Карл Сейгън

Във Варна ще се проведе Майсторски клас по „Терапия с частици“

Народната астрономическа обсерватория с планетариум (НАОП) във Варна кани учениците да се включат в общински фестивал, посветен на 90-годишнината от рождението на знаменития американски астроном и изтъкнат популяризатор на науката Карл Сейгън. Форумът е наречен „Бледа синя точица“, както се нарича известната снимка на мъничката точица – Земя, направена през 1990 г. с камерата на станцията Voyager-1 от околностите на Сатурн по идея и настояване на Карл Сейгън, каза за БТА директорът на НАОП Свежина Димитрова.

По думите й учениците ще имат възможност да творят и да се изявят в различни направления, които отразяват основните постижения на Сейгън – физика на планетите, междупланетни космически мисии, астробиология, парниковият ефект и глобалното затопляне, моделиране на катастрофалните последствия от глобална ядрена война, предотвратяване на сблъсъци на астероиди със Земята, търсене на извънземен живот и разум чрез научни методи, научна фантастика.

Участниците във фестивала ще бъдат разделени в две възрастови групи – от 5 до 7-и и от 8 до 12-и клас. Те могат да се представят с рисунки, включително такива направени с помощта на изкуствен интелект по задание на ученика, постери, оригинални разработки или експерименти. По думите на Димитрова кандидатите могат да се включат и със свои карикатури или комикси, научнофантастични разкази или кратки филми с продължителност до 5 минути.

Крайният срок за заявяване на участие във фестивала е 21 октомври, каза още Димитрова. Творбите могат да бъдат изпратени до екипа на Обсерваторията до 4 ноември. „Малка синя точица“ ще се проведе на 8 ноември, а творбите на учениците ще могат да бъдат разгледани до края на месеца.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1026hPa 58% 0% 3m/s 30deg

14°C Усещане 13°C
1022hPa 47% 0% 3m/s 100deg

15°C Усещане 13°C
1024hPa 29% 0% 4m/s 80deg