Във Варна обсъдиха готовността на институциите за изборите на 27 октомрви

Областният управител професор Андриана Андреева, която е призвана да бъде гарант за прозрачност на избирателния процес и организацията му на територията на област Варна, проведе първата от поредицата работни срещи с представители на институциите, които носят отговорност за подготовката, охраната, логистиката, на дейностите за превенция, предотвратяване и противодействие на престъпленията, свързани с изборите. Това съобщиха от Областна администрация – Варна, предаде TheSite24.

На срещата присъстваха комисар Димитър Луков началник на отдел Окръжна полиция ОД на МВР Варна, Старши комисар Тихомир Тотев — началник на РДПБЗН — Варна, както и директорът на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в ОА – Варна Мирена Дамбова, старши експерт на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в ОА – Варна Илияна Тодорова.

Беше обсъдена готовността на институциите за участие в изборния процес и предприетите конкретни мерки за създаване на необходимата организация, за осигуряване нормалното протичане на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври.

По традиция основната тежест по охраната, логистиката и сигурността на изборния процес се пада на органите на МВР. Комисар Димитър Луков подчерта, че на предходните избори служители на МВР са участвали активно в осигуряването на реда и безопасността. Очаква се и за предстоящите избори да бъде ангажиран значителен брой служители, като ще бъдат включени и допълнителни екипи от специализирани звена. Към момента е сформиран оперативен щаб, който координира дейностите по подготовката.

Провеждат се регулярни срещи с институциите, създадена е организация за получаване на сигнали за изборни нарушения, които по традиция ще се оповестяват от Пресцентъра на МВР. Съвместно с кметовете ще се предприемат действия за предотвратяване на порочни практики за купуване на гласове. Основни дейности за служителите на МВР ще бъдат охрана на секциите, сформиране на групи от служители, които ще работят по сигналите за нарушения и разбира се осигуряването на автомобили след края на изборния ден, за да бъде доставен вотът на избирателите от областта до РИК.

Комисар Тотев увери, че служителите на РДПБЗН — Варна са напълно готови за предстоящите избори. Гарантиран е необходимият човешки ресурс за нормално протичане на изборния процес. Изготвен е план за подготовката, като са направени проверки на наличното оборудване, включително и на генераторите, които ще подсигурят евентуални технически проблеми с електрозахранването. Всички проверки са преминали успешно, като е гарантирано, че системите са изправни. Ще се търси съдействието на Областна администрация за координация с общините в региона и осигуряване на присъствие на технически лица, при необходимост.

Мирена Дамбова директор на дирекция „Регионално развитие и държавна собственост“ в ОА – Варна заяви, че Областна администрация Варна е напълно готова за изборния процес. Тя подчерта, че администрацията е наясно с отговорностите си и вече е осигурила необходимата координация и подкрепа между институциите, участващи в изборите. Настоящите срещи са с цел отчетност на свършената работа и допълнителна синхронизация на финалните детайли. Администрацията е подготвила всички необходими мерки за логистичното обезпечаване на изборния ден, както и за навременната реакция при възникване на непредвидени ситуации и сигнали, свързани с изборния процес.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1028hPa 59% 0% 7m/s 360deg

7°C Усещане 4°C
1027hPa 57% 75% 5m/s 110deg

6°C Усещане 5°C
1028hPa 61% 0% 2m/s 310deg