Никола Янков, „Синя България“: Пари в държавата няма, трябват ни чужди инвестиции, за да развиваме икономиката си (ВИДЕО)

Коалиция „Синя България“ е автентичната, дясна платформа и нашият приоритет е намаляване на ролята на държавата в икономическите процеси в страната.Това заяви за TheSite24 Никола Янков, бивш заместник-министър на икономиката и изпълнителен ръководител на икономическия екип на Синя България. Той отбеляза, че това означава – по-малко пари да се преразпределят и харчат през бюджета и държавните дружества.

„Това ще освободи възможността, нашите данъци – да отиват за никога недостроени инфраструктурни проекти, както и ремонти на ремонтите, или пък за субсидии на държавни фирми. А така също и за субсидии на цени, където отиват, впрочем, голяма част от данъчните постъпления в България“, каза още икономистът.

Никола Янков посочи, че държавните средства трябва да се насочат към други социални и стратегически функции на държавата, от които тя се е отдръпнала в момента. Като пример той посочи секторите: отбрана, нова социална политика, която е насочена изключително към нуждаещите се и благоустройство спрямо изоставените райони, особено в районите, в които частни инвеститори не биха поели концесия за изграждане на инфраструктурата.

С тези средства, които по изчисления на Янков ще са около 15 млрд. лв. на. година, ще бъдат решени редица от важните и неизпълнени функции на държавата.

„Това е есенцията на икономическата програма на „Синя България“. Казано по друг начин – изваждаме държавата от инфраструктурно строителство и поддръжка, там влизат частни компании, които имат богат опит в тази сфера и изграждат за един мандат цялата тежка, публична инфраструктура на общинско и държавно ниво в България. Тук вече говорим за десетки милиарди евро преки, чуждестранни инвестиции, което от своя страна ще доведе до силен, изпреварващ икономически ръст, а оттам и ръст на доходите“, каза още специалистът.

Това от своя страна ще доведе и до ръст на производствените инвестиции в заводи, които в момента не биха могли да бъдат изградени в България, поради факта, че не е налице нужната инфраструктура, за поемането на товаропотоците.

„Тук говорим за големи проекти – автомагистрали, заводи за преработка на отпадъци, за високоскоростни ж.п. линии, за нови тунели, за нови мостове над Дунав, за модернизация на пристанищата и все неща, които ги няма в България и няма да се появят в следващите 30 години, ако държавата трябва да ги построи. И няма да се появят защото просто няма пари. Политическите партии, които обещават всички тези неща в предизборните си програми, просто заблуждават хората, че ще ги направят, а това е както вече казах, защото в държавата няма пари.

Пари обаче има в частния сектор, който е извън България. Единственото, което е необходимо е тези инвеститори да бъдат допуснати в страната. Ние обаче не искаме да ги допуснем до строежа на българската, държавна инфраструктура, защото тези пари не могат да бъдат откраднати. Това е и големият разказ за корупцията“, каза още Янков.

Борбата с корупцията е другият основен приоритет на „Синя България“, напомни Никола Янков.

„Няма как да се пресече огромната корупция, когато имаме държавни компании, с големи поръчки за строителство и ремонти. Преодоляването на корупцията ще стане, не когато се сменят шефовете на комисии или дирекции, а когато спрем държавните пари. Това е и единственият начин да се предизвика изпреварващ, икономически растеж, защото България трябва да догонва средното ниво на Европейския съюз.

А това, както вече казах ще се случи само с привличането на огромни по размер чужди инвестиции, спрямо брутния вътрешен продукт на страната. Миналата година, например, имахме 0 лв. чужди инвестиции. Отчетената сума от 3 млрд. лв. в статистиката отчита печалбата в банковия сектор, които са основно чужди компании. Това се отчита като чужда инвестиция, но реално това са изработени от нас пари и спечелени от българските банки. И като махнете тези пари – чуждите инвестиции в страната за миналата година са точно – нула лева. Тази година ще са отново нула лева, дори може и да са отрицателни защото чуваме как се затварят заводи един след друг, при това в райони, в които има висока безработица. Всичко това няма да спре, ако продължим с тази лява политика“, категоричен бе Никола Янков.

Повече вижте във видеото:

Никола Янков посочи, че тази негативна тенденция ще се запази и в следващите години ако държавата най-накрая не позволи на чуждестранни инвеститори, с огромен капитал, да строят публична, общинска и държавна инфраструктура на концесия. Друг важен елемент е държавата да се откаже да поема функцията на търговец и съответно да се привлекат купувачи за големите държавни фирми.

„Ние продължаваме отчаяно да се държим за социализма. В момента има само една дясна платформа и това е „Синя България“. Всички останали т.нар. десни партии като ГЕРБ-СДС и Коалиция „Демократична България“ имат много сходни програми, които могат да бъдат обобщени в едно изречение и то е: „Нека да изхарчим едни държавни пари“. Това, прощавайте, но не е дясна политика. Те са наясно, че пари няма и затова не казват, откъде ще ги вземат“, категоричен бе Янков.

Той посочи, че работещите българи, които са ангажирани основно в частния сектор са най-потърпевши от настоящата икономическа ситуация, защото именно те поддържат икономиката със своите данъци. Но точно на тези хора ще бъдат увеличени данъците и осигуровките, отново, защото бюджетния дефицит расте, а той трябва да е в рамките на 3% , за да се покрият критериите за еврозоната.

„Това са хората, които винаги биват залъгвани с поредното „захарче“, че ще се вдигнат доходите, но истината е, че държавата не може да вдигне доходите – това зависи единствено от частния сектор. А частният сектор ще вдигне доходите на хората, само когато имаме ръст на БВП, който пък е пряко свързан с частните инвестиции. Държавата може да помогне в тази посока единствено ако освободи възможността частни инвестиции да влязат в публична, държавна и общинска инфраструктура, с огромни проекти на концесии и да се приватизират държавните фирми. Това е единственият начин да се постигне този растеж“, каза в заключение финансистът.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 3°C
1027hPa 71% 2% 5m/s 350deg

3°C Усещане 1°C
1025hPa 83% 75% 3m/s 140deg

2°C Усещане 0°C
1026hPa 69% 0% 2m/s 350deg