11 доброволци се включиха в кампанията за охрана на гнезда на застрашения египетски лешояд (СНИМКИ)

През август 11 доброволци от цяла Европа за дванадесета поредна година се присъединиха към кампанията за охрана на гнезда на застрашения египетски лешояд. Повече от 80 дни те пазеха девет от общо 28-те гнезда на емблематичната птица в Източните Родопи. Общо 13 малки бяха целодневно наблюдавани по време на най-рисковия период за тях – този на първия полет, от които 11 (48% от младите египетски лешояди в района) успешно напуснаха гнездата си (две бяха взети за доотглеждане). Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците, предаде TheSite24.

Всяка година има късно излюпени малки, които се взимат от гнездата и се транспортират до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Късното излюпване намалява шансовете им за оцеляване, затова разработихме механизъм за спасяване на тези малки в рамките на Стратегията за подсилване на популацията вида на Балканите. Младите птици ще бъдат отгледани в Центъра и освободени през пролетта.

© Владимир Добрев/БДЗП

В Северна България трима пазители охраняваха за 10 дни четири гнезда на вида с четири малки.

През този сезон не е регистриран нито един инцидент с охраняваните малки. Въпреки увеличаването на броя на заетите територии на египетския лешояд в Източните Родопи, броят на излюпените птици беше подобен на този от предишни сезони.

БДЗП изказва огромна благодарност на всички дарители в кампанията досега и на всички доброволци! Всички вие осигурихте безопасен първи полет за една от най-редките птици на планетата!

© Ивайло Дичев

От 2013 г. насам общо 116 доброволци от България и чужбина са участвали в кампанията, включително хора от Канада, Румъния, Унгария, Литва, Германия, Белгия, Франция, Словения, Испания и Съединените щати. Досега, благодарение на тяхната незаменима помощ, са спасени осем малки, осем са взети за доотглеждане и повече от 140 млади птици успешно са напуснали гнездата си.

© Ивайло Дичев

Тази година кампанията се осъществява в рамките на проекта „Зеленият пояс на Югоизточна България“, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELSP), която се управлява от Природозащитната инициативата на Кеймбридж – сътрудничество между Университета на Кеймбридж и водещи международни организации, фокусирани в опазване на биоразнообразието. Университетът и Програмата за застрашени ландшафти се подкрепят от Аркадиа (Arcadia) – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 10°C
1032hPa 59% 0% 3m/s 0deg

8°C Усещане 6°C
1031hPa 61% 0% 3m/s 120deg

9°C Усещане 9°C
1032hPa 57% 0% 2m/s 330deg