В четвъртък ще стане ясно дали ще има грипна ваканция във Варна

Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция в морския град, предаде TheSite24.

Детските отделения във варненските болници работят на горна граница

В четвъртък ще стане ясно дали ще има грипна ваканция във Варна, съобщи за СайтЪТ Ирена Радева, директорът на Регионото управление по образование (РУО) в морската столица. Към момента стойностите не са достатъчно високи за обявяване на грипна ваканция, но данните се менят ежедневно и по този повод в четвъртък ще се проведе заседание на Кризисния щаб и ще бъде взето решение дали има основание да се обяви грипна ваканция за учениците.

Междувременно от МБАЛ “Св. Анна” във Варна обясниха, че детското отделение работи на горна граница.

“Действително е натоварено, работи се на горна граница – изписват се хора и на тяхно място настаняваме нови”, обясниха от лечебното заведение.

Почти тройно са се увеличили случаите на ОРЗ за седмица във Варна и региона, показват данните за изминалите седем дни на Регионалната здравна инспекция в морската столица. Броят на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) през настоящата седмица е 564 случая, като заболеваемостта е вече 120,35.

За сравнение – през предходната седмица са регистрирани 200 случая на остри респираторни заболявания. предходната седмица. Най- често боледуващи са лицата във възрастова група 5-14 годишните, където са регистрирани 129 случая, следвани от възрастова група 15-29-годишните, където има регистриани 128 случая на ОРЗ и възрастова група 30-64-годишните със 155 случая.

Регистрирани са общо 63 усложнения. Най-много усложнения има регистрирани при децата до 14-годишна възраст.

Специалистите посочват, че грипът не се лекува с прием на антибиотици и призоват да не купуваме медикаменти, без да сме се консултирали с лекар.  

При лечение на ОРЗ и грип не се налага приемане на специфични противовирусни средства. При неусложнените форми се назначават медикаменти за спадане на температурата – антипиретици, против кашлица – антитусива, аналгетици, витамини и др.

Поради по-тежкото протичане на респираторно-синцитиалната инфекция при кърмачета и новородени, може да се наложи патогенетично лечение с кислород, корекция на водно-солевия дисбаланс, парентерално хранене и др. При вторични бактериални инфекции – съответната антибактериална терапия.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1018hPa 85% 20% 5m/s 20deg

14°C Усещане 14°C
1019hPa 94% 75% 1m/s 100deg

17°C Усещане 17°C
1018hPa 72% 100% 4m/s 120deg