“Гъбата” е на път да си падне сама! Новата сграда трябва да е готова до три години

Някогашната баня “Гъбата” в центъра на Варна няма нужда от събаряне, тъй като се разпада и сама, установи репортерска проверка на СайтЪТ.

Както медията ни информира, обектът вече е ограден и работници “разфасоват” елементи от култовата постройка.

С просто око обаче се вижда, че и без човешка намеса под напора на времето фасадата е на път да се срути, нещо, което се случи с козирката преди години.

Според указанията на информационната табела новата сграда трябва да е готова в рамките на следващите три години. На мястото ще бъде изграден и трафопост.

Възложител на обекта е “СВП ИНВЕСТ” ООД, а изпълнител – строителна компания “Комфорт” ООД. 50 служители и работници ще бъдат ангажирани при изграждането на новата постройка. Прави впечатление, че няма начална дата за стартиране на работата по строителната площадка, открита на 29 декември 2022 г.

Припомняме, че съдбата на култовата сграда провокира напрежение и недоволство на граждански организации, които предприеха поредица от протести в защита на разпадащата се постройка с мотива, че тя е символ за Варна и трябва да бъде съхранена и запазена в този й вид.

„Гъбата” е сграда, която 20 години се руши, беше палена, живееха битници вътре, наркомани, вандали съсипваха каквото е останало. Част от козирката на сградата падна, за щастие не пострада никой.

Нещо, което беше оставено в годините да се саморазруши и всичко беше приемливо, като че ли, на никого не му правеше впечатление. Сега се появи интерес това място да бъде ревитализирано, оправено, и изведнъж се появи това напрежение. Не го разбирам! Смятам, че сградата на „Гъбата” е ценна като архитектурно творение.

Това е наследство от мрачните кумунистически години. В крайна сметка това е една уникална сграда, която нашите колеги в миналото са успели да построят в тези смутни времена, една модерна за времето си сграда с обществена функция. От тази гледна точка като архитект, като проектант, не като главен архитект, смятам че сградата на „Гъбата” е образец за модерен архитектурен облик за онова време в България.

Факт е, че това нещо беше изоставено през годините, приватизирано, може да проверите дори кой стои зад приватизацията, интересно е, тъй като е много свързано с протестите. Ще ви стане странно как е възможно такова двуличие!

Желанието да бъде изградено нещо ново на това място е от преди повече от 10 години. След дълги дебати в крайна сметка се стигна до приемане на ПУП. 8 години след приемането на плана нищо не се случваше. В крайна сметка се появи инвеститор и архитект, които изготвиха проект, който предвижда изграждането на нова сграда с обществено предназначение на това място. И пак казвам – не разбирам защо това възпламени такова недоволство. Тази сграда не беше просто грозна, а и опасна откъм техническото си състояние”, коментира преди време за СайтЪТ арх. Бузев.

Той уточни, че това, което предстои да бъде изградено на мястото на баня „Гъбата” е общественообслужваща сграда с подземно паркиране, с обслужващи обществени обекти в партерните нива и хотелска част във височина. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 13°C
1021hPa 60% 0% 8m/s 360deg

9°C Усещане 8°C
1023hPa 87% 0% 2m/s 260deg

15°C Усещане 14°C
1022hPa 72% 75% 2m/s 230deg