Виж как се прави: Чудната градина и нейните чудно позитивни хора!

Всеки млад човек има мечти, които иска да реализира. Дали представите му за бъдеща реализация обаче са близки до действителността? Целта на проекта „ВИЖ КАК СЕ ПРАВИ“ на Сдрежуние „Пресклуб Варна“ и младежкото информационно издание „Youth Street Varna са да отвори вратите на реалното производство, услуги и бизнес.

В този епизод на „ВИЖ КАК СЕ ПРАВИ“ заедно с младежите от Фондация „Радост за нашите деца” гостуваме на едно място, изградено с много труд и любов.

Това, което го прави необикновено и чудно обаче са хората, които работят тук, защото те са достоен пример за уважение . Достоен живот – това осигурява едно от първите социални предприятия в България, намиращо се в сърцето на Добруджа. Създадено от фондация „Свети Николай Чудотворец“ и наречено „Чудната градина“, защото превръща един пуст терен в Добрич в китна градина с оранжерии за зеленчуци.

Там млади хора с увреждания сами изкарват прехраната си с произведеното. „Чудната градина“ дава шанс на младежи със здравословни проблеми да живеят пълноценно. Те получават заплати и осигуровки и плащат данъци. Получават и още нещо – чувството за лично достойнство.

Повечето от тях са останали чужди за своите семейства – изоставени от родителите си в държавни домове. Чужди остават и за повечето работодатели, които по правило отказват работа на хора с увреждания. Но тук, в Чудната градина, те са свои – наричат ги „нашите хора“. „Нашите хора“ работят здраво – 5 оранжерии, 30 вида летни цветя, два декара зеле, плодни и декоративни фиданки … стоката е качествена и екологична; момчетата и момичетата, които я произвеждат – мили и работливи. Мария Методиева и д-р Хасан Ефраимов, управители и основатели на „Чудната градина“, разказват, че решението им да ангажират младежите с интелектуални затруднения именно в градина идва заради голямото разнообразие от дейности, които могат да се реализират в нея.

В градината имат възможности за придобиване на множество различни умения. В плановете за развитие на „Чудната градина“ стои намерението за разрастване и привличане на още съмишленици, които да намерят възможност да придобият нови умения, да се трудят и да бъдат справедливо възнаградени за това.

Каузата на създателите на стопанството е да се борят да променят публичните политики по отношение наемането на хора с увреждания и интелектуални затруднения. Една от идеите им е да развият в „Чудната градина“ и Център за социална рехабилитация и интеграция, където хора с увреждания да се обучават за развитие на трудови умения.

Ежедневието в „Чудната градина“ е трудно. Но оплаквания няма, има само усмивки, светлина в очите и нови планове.

Повече вижте във видеото!

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

17°C Усеща се 16°C
1014hPa 63% 0% 3m/s 260deg

13°C Усещане 12°C
985hPa 57% 0% 0m/s 0deg

20°C Усещане 19°C
1016hPa 32% 20% 8m/s 280deg