114 здравни кабинета работят във варненските училища и детски градини

114 здравни кабинета ще работят и през новата учебна година в общинските училища и детски градини във Варна. В тях е подсигурено медицинско обслужване от 38 лекари и 172 медицински сестри, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. За първи път всички медицински лица от здравните кабинети ще участват в програма за повишаване на квалификацията. За целта Община Варна финансира дейностите, като обученията ще се проведат от водещи специалисти от Медицинския университет в града.

Друга програма е специално насочена към децата с диабет и редки заболявания, които посещават училища, градини и ясли. Тя се реализира съвместно с Варненското дружество по детска ендокринология. Лекари специалисти обучават и подпомагат педагози, медицински персонал и родители в ежедневната им грижа за децата с диабет и редки заболявания. Община Варна предоставя възможност за диетично хранене на 4 режима за малчугани в детските градини със специални хранителни потребности.

Продължават записванията и по здравните програми „„Аз успявам” – за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания сред децата, и „Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания” – оздравителна програма за профилактика и рехабилитация на децата с гръбначни изкривявания и деформации на гръдния кош. Те се изпълняват от „Медицински център по рехабилитация и спортна медицина”. Други общински програми, в които се оказват грижи за здравето на варненските деца и ученици, са: „Контрол на миопия и ранно детско зрение”, „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието” и „Водна рехабилитация за деца с увреждания и проблеми в развитието”, посочват още дирекция “Здравеопазване”.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 77% 25% 4m/s 20deg
16°C Усещане 15°C
1022hPa 64% 82% 0m/s 0deg
18°C Усещане 18°C
1018hPa 72% 75% 4m/s 160deg