15 години затвор и глоба по 200 хиляди лв. за двама чужди граждани, извършили контрабанда на прекурсори в особено големи размери

Баща и син - германци, убили свой съгражданин в балчишко село, ще бъдат лишени от свобода за 20 и 17 години

Варненският апелативен съд потвърди присъда на Варненския окръжен съд, с която двама нидерландски поданици са били осъдени на по 15 години лишаване от свобода и глоба от по 200 хиляди лв. Те са признати за виновни в това, че при продължавано престъпление като съизвършители, между януари 2017 и март 2018 г. са пренесли през митнически пункт Пристанище Варна – Запад два вида прекурсори: 4297,5 литра РМК и 4400 кг APAAN. Предметът на контрабандата е в особено големи размери – на обща стойност 3 091 027,85 лева и представлява особено тежък случай. Двамата са оправдани за контрабанда на трето вещество, за което е било повдигнато обвинение – 7525 кг АРАА.

Пресслужбата на съда припомня, че стоката била превозвана с корабни контейнери от Виетнам и Китай и била предназначена за Нидерландия. Веществата били декларирани като почистващ препарат за прозорци. По време на разследването била извършена „контролирана доставка“ до крайния получател в Нидерландия и друга – до склад край София. Властите в Нидерландия и Испания установили нелегални лаборатории за производство на наркотични вещества на адресите, за които били предназначени две от пратките. Курт М. е бил осъждан в Белгия, а Роберт П. – в Нидерландия.

За втори път Апелативният съд разглежда това дело, след като друг състав го върна на първата инстанция. Настоящото производство бе образувано след постъпили протест от прокуратурата и жалби от подсъдимите срещу втората присъда на Окръжния съд. Въззивният съд събра допълнителни доказателства, включително чрез механизма на международната правна помощ и съдействието на Евроджъст.

Според представителя на Апелативната прокуратура, двамата са извършили контрабанда и на трите инкриминирани вещества. Създадената от нидерландските граждани организация е била с цел производство на наркотици и психотропни субстанции. Прокурорът заяви, че Робърт и Курт неправилно са оправдани по отношение на третото вещество и помоли съда да приеме, че то е материал за произвеждане на наркотик.

Защитата счита, че няма доказателства подсъдимите да имат отношение към контрабандата. В транспортирането на трите пратки са замесени други лица, които не са привлечени към наказателна отговорност. Двамата мъже заявиха, че не са правили уговорки за изпращане на контейнери и са невинни.

В решението на Апелативния съд са описани ролите им. Роберт получавал „оферти“ за трафик на прекурсори, отговарял за намиране на доставчик и насочването на стоката към страна в ЕС за доставка. Курт осигурявал фирми в България, които да я получават, организирал вноса на контейнерите и последващото транспортиране. Схемата включвала изпращане на тестов контейнер, в който стоката съответства на прикриващия товар в следващия контейнер, с цел да се създаде „добра митническа история” и да се изпробва трасето. Така след като се проверял канала, следвала същинската контрабанда на забранени вещества. По експертна оценка стойността на наркотиците, които биха могли да се получат от иззетите изходни вещества е 225 640 000 лв.

Един от спорните въпроси в делото е естеството на АРАА. В обвинителния акт веществото е посочено като материал за производство на наркотични вещества. Към момента на извършване на деянието, то не е представлявало прекурсор или наркотик съгласно Регламента на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за определяне на правилата за мониторинг на търговията между ЕС и трети страни в областта на прекурсорите.

Апелативният съд съобрази, че АРАА попада в категорията „Вещества без известна легална употреба и търговия, извън тази за ограничени изследователски и лабораторни

аналитични цели”. То обаче не присъства в списъка с прекурсорите – Приложение към Регламента на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, нито е приравнено на такова вещество, съобразно практиката на Съда на Европейския съюз.

Затова този съдебен състав прие, че не е извършено престъпление и няма основание за осъдителна присъда по отношение на веществото АРАА.

За да определи наказанията на чуждите граждани, втората инстанция отчете чистотата, стойността на веществата, многократно надхвърляща изискванията за „особено големи размери“, негативните данни за личността на извършителите. Също и подбудите им – незачитане на правовия ред в страната и в ЕС, желание за голямо и бързо облагодетелстване по престъпен начин. Въззивният съд не намери основания да уважи исканията на защитата и на прокуратурата за промяна на размера на наказанията.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна потвърди изцяло присъдата на Варненския окръжен съд. Решението може да се обжалва пред ВКС.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 21°C
1015hPa 78% 1% 2m/s 12deg

19°C Усещане 19°C
1015hPa 92% 100% 1m/s 314deg

22°C Усещане 21°C
1014hPa 47% 73% 1m/s 133deg