22 награди бяха връчени на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

22 награди бяха връчени на 20-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който се подкрепя от Община Варна. Кметът Иван Портних връчи специалната награда на френския филм „Пленителното пътуване“. Поздравявам организаторите от Българския Червен кръст и Медицински университет – Варна, както и Илко Раев- вдъхновител и двигател на фестивала, че продължават чрез изкуството да показват силата на хуманизма и доброволчеството, да събират талантливи хора от цял свят в нашия град, каза Портних. 


Филмът „Една провинциална болница“, копродукция на България и Германия, получи голямата награда на фестивала. Той е дело на младите автори Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева, които са прекарали месеци наред в болницата в Кюстендил по време на ковид пандемията, за да заснемат лентата. Наградата за режисура отиде при Денис Божич от Босна и Херцеговина за филма „Един нов Бродуей“, който разказва за театрална трупа, състояща се от хора със синдром на Даун. Заглавието получи и най-високото признание в категорията за пълнометражни документални филми. 

Наградата за сценарий бе присъдена на украинския филм „Клондайк“. Две награди получи късометражният игрален филм „За мен“ от Нидерландия на иранския режисьор Али Асгари. Българското документално заглавие „Лимбо“ на режисьорката Джулия Пъстракова заслужи също два приза – за най-добър късометражен документален филм и специална награда на журито за проникновения му поглед към деменцията при възрастни хора. Специална награда на журито получи и швейцарско-белгийската копродукция „Последният танц“. 

Преди церемонията по награждаването доброволците от БМЧК направиха флашмоб.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

27°C Усеща се 28°C
1009hPa 61% 0% 3m/s 260deg

22°C Усещане 22°C
1011hPa 78% 0% 3m/s 280deg

27°C Усещане 28°C
1010hPa 61% 20% 2m/s 300deg