22% ръст на новото строителство е регистрирано във Варна през 2022 година

Хиляди варненци чакат за общински жилища, а десетки наематели с години не могат да ги закупят

Търсенето и предлагането на недвижими имоти във Варна бележи значителен ръст, ето защо може да се каже, че изминалата 2022 г. е изключително успешна и ползотворна за пазара на недвижими имоти в морската столица, предава СайтЪТ. В рамките на форума, експертът в имотния бранш Елена Парова, която е от агенция за недвижими имоти „Явлена“ във Варна, направи подробен анализ на пазара на жилищни имоти в града и региона.

„Около 30% е ръстът на средната цена на жилищна площ във Варна през миналата година. Варна е единственият голям град, в който през цялата 2022 г. има ръст на сделките с малко над 3% спрямо 2021 г. Освен това, войната в Украйна се отрази много сериозно на наемния пазар и там ръстът в наемите е 30-40%, а за уникални имоти и с доста повече. В края на миналата година част от украинските бежанци се ориентират от наемане на жилище към покупка. Забелязва се и леко отдръпване на купувачите от имотите в строеж, като те предпочитат готови завършени и обзаведени жилища“, коментира Елена Парова.

Обзор на новото строителство в региона направи и инженер Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи. По думите му 22% е ръстът на новото строителство във Варна през изминалата година.

„Цените на жилищата в новите сгради се повишиха основно заради поскъпването на строителните суровини и материали. Очакванията на строителния бранш са цените на новото строителство да продължават да се покачват, тъй като предстои увеличение и на труда на хората, заети в строителството“, допълни експертът.

По време на форума бяха очертани и основните въпроси, свързани с жилищното кредитиране. Даниела Иванова, която е началник на отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка, разкри пред варненската аудитория и какви са предизвикателствата и възможностите за жилищно кредитиране през 2023 г.

„С 39% е нараснал усвоения обем жилищни кредити във Варна. Това основно се дължи на поскъпването на имотите. Средно банката е финансирала 72% от цената на жилищата, като 89% от тях са завършени имоти“, подчерта тя.

По време на дискусията д.и.н. Мирослав Владимиров – преподавател в Икономическия университет във Варна представи данни в подкрепа на тезата, че недвижимите имоти са актив, който предлага много добро съотношение между доход и риск. Той направи сравнение на темпа на продажби у нас и в страните от ЕС, което показва, че в България по-бавно намалява темпа на продажби, ипотечните лихви у нас са по-високи от тези в Еврозоната, а цените на имотите там растат по-бързо. Той обърна внимание на факта, че инфлацията е важният фактор при пазара на имоти, а не
лихвените проценти по кредитите.

Становището му бе подкрепено и от Даниела Иванова, според която 17-годишният ѝ опит в банковия сектор е показал, че „хората купуват имоти и вземат жилищни кредити като се съобразяват с доходите си и необходимостта от жилище“.

По време на експертната среща във Варна, инж. Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи призова аудиторията да продължи да повишава изискванията си към строителния бранш, за да няма компромиси в качеството на новото строителство.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 6°C
1015hPa 100% 10% 1m/s 0deg

8°C Усещане 6°C
1013hPa 66% 20% 4m/s 60deg

3°C Усещане 2°C
1014hPa 93% 40% 2m/s 90deg