25 деца от различни детски градини във Варна и Аксаково са регистрирани със салмонелоза (ВИДЕО)

25 деца от различни детски градини във Варна и Аксаково са регистрирани със салмонелоза (ВИДЕО)

Със затоплянето на времето се увеличават случаите на хранителни натравяния и салмонелози. Пред TheSite24 д-р Анка Баева, Началник отдел ” Противоепидемичен контрол” към РЗИ – Варна, посочи, че през изминалата седмица в община Аксаково са регистрирани 20 случая на салмонелоза при деца от различни детски градини в общината, а други 5 деца са от Варна. 17 деца са от три детски градини в Аксаково, две деца от детска градина в Игнатиево и едно дете от детска градина в село Изворско. Други 5 деца са регистрирани със салмонелоза във Варна като децата са от три различни детски градини.

“Децата се изследват, назначено е медицинско изследване и на персонала. Към момента нямаме положителни резултати от кухненските работници, администрацията и от служителите в градините. Взети са проби от храната и съдовете в кухнята, както и от самите деца – там също нямаме положителни резултати. Не можем да кажем кой точно е причинителя, но вероятно някъде е направен пропуск”, каза още д-р Баева. Тя добави, че има и хоспитализирани деца, а всички заболели са на възраст до 6 години.

Храната, която се дава в градините във Варна и Аксаково е от различен източник.

Повече вижте във видеото:

Д-р Анка Баева обясни, че през летните месеци хората трябва да са особено внимателни, когато консумират храна на открито. Особено опасни за здравето са храни съдържащи яйца и месни продукти, които при неправилна обработка биха могли да причинят вреди.

Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Внимавайте с храната, която купувате навън!

Как става заразяването? 

Заразяването със салмонела се получава при контакт с болен, от селскостопански животни или домашни любимци, при консумацията на храни от животински произход – месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти. 

Общите басейни, незащитените водоеми също могат да станат източник на заразяване с тези микроорганизми.

Поради устойчивостта им те могат да бъдат пренесени чрез контактни предмети, прибори, съдове, дръжки, което прави малките деца особено податливи на заразяване.

Най-честата причина за заболяването, обаче остава неправилната кулинарна обработка на хранителните продукти.

Симптоми на заболяването? 

Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които причиняват диария, болки в корема и интоксикация на организма.

При стомашно-чревната форма на салмонелоза симптоматиката е като при остър гастрит, гастроентерин или гастроентероколит. Заболяването започва с прояви като обща слабост на организма, главоболие, повишаване на температурата, прилошаване и повръщане, болки в корема и диария, с повече от 5 – 10 изхождания в денонощието.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

27°C Усеща се 29°C
1008hPa 68% 34% 3m/s 130deg

24°C Усещане 24°C
1008hPa 62% 100% 2m/s 50deg

30°C Усещане 30°C
1007hPa 39% 75% 4m/s 360deg