42-годишен добричлия с 9 присъди остава в арест по обвинение в пореден грабеж

Окончателно: България няма да предаде украинец, издирван от родината си. При военно положение правата му на справедлив процес не са гарантирани

Варненският апелативен съд остави в сила определение на Окръжния съд в Добрич, с което за постоянно е задържан под стража мъж, обвинен в грабеж. Посегателството е извършено в съучастие с друго лице, с употребата на сила и в условията на опасен рецидив. Престъплението е осъществено в Добрич на 19 февруари, съобщиха за СайтЪТ от съда.

Защитата атакува наличието и на трите законови предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. Адвокатът е на мнение, че от събраните доказателства не може да се направи обосновано предположение, че Орлин М. е извършил деянието. Това, че е осъждан в миналото не сочи опасност да се укрие, смята адвокатът му.

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на 9-те предходни осъждания на 42-годишния обвиняем, включително наказвани с лишаване от свобода. Мъжът е излязъл от затвора през януари тази година и само месец по-късно е извършил деянието, предмет на настоящото производство. Затова единствената адекватна мярка е задържане под стража.

Съставът на Апелативен съд – Варна намери жалбата на защитата за неоснователна, а определението на Окръжен съд – Добрич за законосъобразно и правилно. Първата инстанция е обсъдила законовите предпоставки за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда.

От събраните доказателства се стига до извода, че е налице обосновано предположение за съпричастността на Орлин М. към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Основателно е и заключението, че има реална опасност той да извърши престъпление.

Осъждан е 9 пъти за различни престъпления от общ характер, някои от които – тежки умишлени.

На 11 януари е изтърпял последното си наказание и малко след това отново е попаднал в полезрението на правоохранителните органи – във връзка с деянието, предмет на настоящото производство. Опасността да извърши престъпление или да се укрие законът извежда от това, че деянието е в условията на опасен рецидив, припомни съдът.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на обвиняемия в грабеж Орлин М., е окончателно.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 2°C
1019hPa 69% 75% 8m/s 290deg
5°C Усещане -1°C
1022hPa 36% 0% 11m/s 280deg
7°C Усещане 2°C
1022hPa 26% 40% 11m/s 280deg