60 години е средната възраст на спасителите по варненските плажове, а заплатата удари 2000 лв.

60 години е средната възраст на спасителите по Варненските плажове, а заплатата удари 2000 лв.

Сериозен се оказва проблемът с набирането на спасители по варненските плажове. Пред СайтЪТ Андрей Василев,  представител на концесионерите във Варна обясни, че този проблем не е от тази година, а се превръща в хроничен.

“БЧК трябва да обърнат внимание, при това сериозно. Разбрах, че сега не се провеждат курсове за спасители по море, а само за басейн. Причината доколкото разбирам е факта, че няма много желаещи, но дори и 5-ма желаещи да има – курс трябва да се проведе”, категоричен бе концесионерът. Той посочи, че средната възраст на спасителите по плажовете във Варна е 60 години, а заплатата стига 2000 лв.

“Разбира се, има и по-млади, но те са по-скоро изключение. Пак призовават да се обърне сериозно внимание на този проблем, защото плажовете имат нужда от спасители. Нашите спасители са на изключително добро ниво и са спасявали живота на стотици хора. Но рано или късно и те ще се откажат, защото работата никак не е лесна, особено в разгара на лятото”, категоричен бе Василев.

Той добави, че точно сега е времето за провеждане на курсове за спасители, в които обикновено се включват ученици, които лятото работят по плажовете.

Въпреки недостига на спасители, варненските плажове и тази година са обезпечени с достатъчен брой спасители и медицински постове, които следят за живота и здравето на плажуващите, категоричен бе Василев.

В заключение концесионерът призова за отговорност и от страна на плажуващите и най-вече да се вслушват в съветите на спасителите, защото много често морето е коварно и инциденти се случват за секунди.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1017hPa 94% 6% 4m/s 60deg
22°C Усещане 22°C
1020hPa 67% 99% 2m/s 150deg
20°C Усещане 20°C
1017hPa 88% 75% 4m/s 120deg