87 сдружения на собствениците са кандидатствали за общинско финансиране за дейности, свързани със санирането на жилищни сгради във Варна

87 сдружения на собствениците са кандидатствали за общинско финансиране за дейности, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради

Във Варна 87 сдружения на собствениците са кандидатствали за общинско финансиране за дейности, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради. Това бе съобщено на днешното заседание на комисията по финанси и бюджет, на което съветниците дадоха съгласието си за отпускане на средства от местната хазна за заемообразно финансиране.

Предварителната разгърната застроена площ /РЗП/ на всички блокове и блок секции е общо над 573 000 м2. Реалната РЗП обаче ще стане ясна след направата на архитектурно заснемане и паспорт и се очаква да бъде по-голяма от индикативната. Затова съветниците решиха сумата за заемообразно финансиране да се увеличи с 10%, в размер до 3 958 000 лв. с ДДС. Разплащането ще бъде направено съгласно реалната разгърната застроена площ на базата на архитектурното заснемане и паспорта на сградата, изтъкна в зала „Пленарна“ заместник-кметът инж. Христо Иванов.

Средствата по ползваното заемообразно финансиране ще се възстановят на Общината по Плана за възстановяване и устойчивост. В случай че сдружението на собствениците е изпълнило всички условия за получаване на финансовата помощ, но не е одобрено по програмата за саниране, няма да дължи възстановяване на получената сума.

При миналата програма едва 40 сгради във Варна бяха санирани. Желанието на администрацията е този път да се обновят доста повече жилищни блокове. През ноември 2022 г. местният парламент с голямо мнозинство реши Община Варна да подпомогне собствениците на имоти, които ще кандидатстват по новата процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Поради кратките срокове за кандидатстване и немалките суми за изготвяне на изискуемата документация кметът на Варна предложи средствата за архитектурно заснемане и паспорт да бъдат осигурени от общинския бюджет до възстановяването им от програмата.

Колко блока и блок секции във Варна ще бъдат безплатно санирани, ще стане ясно до няколко месеца. Крайният срок за подаване на заявления по процедурата е до края на май.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1018hPa 88% 2% 1m/s 0deg

17°C Усещане 17°C
1022hPa 84% 4% 2m/s 140deg

18°C Усещане 18°C
1018hPa 82% 0% 0m/s 0deg