“Възраждане” и ДБ ще търсят съдействие от Областна администрация – Варна за спиране на продажбата на 9 дка общинска земя в район “Младост”

"Възраждане" и ДБ ще търсят съдействие от Областна администрация - Варна за спиране на продажбата на 9 дка общинска земя в район "Младост"

Днес във Варна се проведоха две последователни пресконференции – едната на партия “Възраждане”, а другата на “Демократична България” като темата беше една съща, а именно решението на Общинския съвет във Варна да продаде 9 дка залесен терен в кв. “Трошево”, предаде СайтЪТ. Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че общинският съвет отново взема важни решения, които обременяват бъдещето на Варна с десетилетия напред, в момент, в който мандатът на общинския съвет изтича.

“За съжаление през последните години Варна наистина беше превърната в едно тежко, презастроено гето. С това презастрояване градът ни е абсолютно загрозен и на това нещо трябва да се сложи край, защото ситуацията вече става плашеща и отговорно мога да заявя, че Варна загуби облика си на морска столица”, категоричен бе Костадинов.

Той посочи, че поредното скандално решение на Общинския съвет и този път е било взето буквално в 59-та минута, защото този орган почти вече е изчерпал своята легитимност.

“Няма да е изненада, че и този път става въпрос за решение, което касае застрояването на терен в район “Младост”, точно срещу Делта планет мол. Вече година и половина хората в района протестират, защото не искат това място да бъде застроено. Самият терен представлява самообособил се парк, в който има над 300 дървета. Живущите са свършили работата на Общината и са си облагородили сами района – поставили са пейки, кошчета за боклук и са си направили алеи. Точно този парк обаче, който се поддържа от хората – общината иска да застрои, независимо, че ще наруши поне два закона”, категоричен бе лидерът на “Възраждане”.

Той посочи, че първия Закон, който общината ще наруши е свързан с това, че част от този терен попада в дере. Успоредно с това над самото място преминава и голям далекопровод. На трето място Костадинов заяви, че има отстояние по-малко от 5 метра от съседната сграда.

“Както става ясно тук не говорим само за презастрояване, а за застрояване върху парк. Управляващите обаче са се осигурили и са сменили предназначението на този терен още преди години като са го направили годен за застрояване. И тъй като няма време за губене от “Възраждане” ще направим две неща. Още днес ще говорим с новия областен управител на Варна като ще искаме от нея да упражни правото си и да върне това решение. Ако обаче областният управител не върне решението на Общината – ще пуснем сигнал в прокуратурата. Искам да се обърна към гражданите и да знаят, че ние няма да оставим такава престъпна сделка – без последици”, категоричен бе Костадинов.

Видео СайтЪТ

Абсолютно същата позиция изразиха и от “Демократична България”. Общинският съветник Николай Капитанов коментира, че в момент, в който гражданите са ангажирани най-вече с летните си отпуски и почивки, точно в този момент в Общинския съвет са били внесени предложения, които не обслужват интересните на Варна и варненци.

“Мога да посоча предложението за една дългосрочна концесия за спирките на градския транспорт и на другата неприятна тема – решението за продажба на 9 дка общинска земя, която е залесена в кв. “Трошево”. Аз преди малко бях на това място и там има над 300 дървета, а не както някои съветници твърдяха, че са две. Говорим за решение на общината да унищожи над 300 дървета в градска среда. Още по-интересното е, че там в момента има дере и като казвам дере – то не е естествено, а има бетонна основа, която е с п-образни елементи с около 3 метра височина. Това означава, че имаме един терен, който се е превърнал от дере в терен, който е подходящ за комплексно застрояване и никой не ни дава отговор, как е станало това. Общината мотивира това решение с нуждата от ново кметство за район “Младост”. Във връзка с всичко това ние предложихме на Общинския съвет да отмени точката, което не се случи. След това предложихме отлагане на точката за разговор в комисиите и това не се получи”, каза още Капитанов.

Той посочи, че в конкретния случай става въпрос за общинска земя, а не за частна такава и трябва да бъдат защитавани обществените интереси.

“Община Варна продава годишно стотици декари земя, а в същото време казват, че не могат да намерят терен за едно училище. В същото време на север от кв. “Бриз” няма никаква инфраструктура за детска градина или въобще за подрастващи деца. Всичко това означава, че ние сме свидетели на едно нехаещо за града управление”, каза още общинският съветник.

По повод сделката с 9 дка общинска земя от “Демократична България” подготвят сигнал до Областния управител на Варна, който да върне решението на ОбС.

Видео СайтЪТ

В продължение на темата със застрояването на горичката в квартал „Младост“  кандидатът за кмет на „Възраждане“ Коста Стоянов обърна внимание и на  идеите за строителство на високи сгради във Варна.

Едната от тях е в квартал “Аспарухово”, а другата е в центъра на града.

„Сградата в Аспарухово е разположена в двора на бившата гимназия по текстил и моден дизайн „Мара Тасева“. Тя е предоставена в края на 2016 година на Община Варна от министерството на образованието с мотиви, че местната власт иска да го превърне в младежки център за творчество и иновации и така да подпомогне действията си във връзка с определянето на града за Европейска младежка столица през 2017 г.

Както всички много добре знаем, това беше поредната лъжа на управляващите от ГЕРБ града и до момента на място няма изграден младежки център за творчество и иновации! За сметка на това обаче, съгласно допускане от общината и изготвен ПУП, зад сградата на бившето училище в посока югозапад ще изникне 20 етажна сграда, която ще бъде над 60 метра висока с разгъната застроена площ около 40 000 кв.м. Това означава около 500 нови апартамента, над 1 500 нови жители в квартала и може би над 1 000 нови автомобила в района.

Освен това, интересна подробност е факта, че проектант на ПУП-а на тази сграда е настоящия главен архитект на Община Варна! Дали той не е в конфликт на интереси?

Какво се случва е идеята на общината за изграждане на младежки център за творчество и иновации? Отпадна ли е тази необходимост или общината вече не се интересува от младежта и иновациите? Явно за местна администрация е по-важно да одобрява бързо ПУП-ве на високи сгради, които да се продават за 2000 евро квадратния метър, вместо да се вложи ресурс в развитието на младежите и техния потенциал“, категоричен бе Стоянов, който посочи, че за пореден път не са били взети под внимание социалните ефекти при строителството на толкова големи сгради.

Следващата бъдеща сграда, на която Стоянов обърна внимание, е 140 метрова, на 41 етажа, която е започнала да се строи вероятно незаконно, се намира в имота на бивша бензиностанция, находящ се на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Битоля“, срещу МБАЛ „Св. Анна“ (бивша Окръжна болница).

Бъдещата сграда ще приюти вероятно хиляди нови жители. Тези хора ще имат по един, а дори и повече автомобили. Сега да си представим целия този трафик в час пик, как се влива в едно най-натоварените кръстовища във Варна. Това означава бул. „Цар Освободител“ да бъде непрекъснато задръстен. Взел ли е някой под внимание дали тук също има достатъчно детски градини, ясли, училища, които да поемат децата, които ще живеят в този огромен жилищен комплекс?

Варна вече е град на блоковете, зеленината отстъпи пред бетона, който с бързи темпове поглъща града, а това е недопустимо!“, каза в заключение кандидатът за кмет на Варна от „Възраждане“ Коста Стоянов.

Видео СайтЪТ
No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 16°C
1018hPa 88% 46% 4m/s 350deg

15°C Усещане 15°C
1018hPa 88% 100% 1m/s 0deg

20°C Усещане 20°C
1018hPa 60% 100% 6m/s 110deg