Частни фирми плащат нищожен наем, за да стопанисват общинските тоалетни във Варна

Проблемите с обществените тоалетни във Варна не е от днес, нито от вчера. Броят им е изключително малък за нуждите на морската столица, особено през летните месеци, когато градът се пълни с туристи. Според отговор на питане на общинския съветник Юлиян Губатов за това, какъв е броя и състоянието на обществените тоалетни, става ясно, че на територията на община Варна са установени 21, научи TheSite24.

Оказва се, че 9 от обществени тоалетни се стопанисват от „ВАРНА КЛИЙН СЪРВИЗ“ ООД,
чийто договор за концесия е изтекъл на 11.04.2020г. Считано от 16.06.2020 г. обектите продължават да се стопанисват от фирмата, срещу заплащане на месечно обезщетение.

Съгласно „Методиката за определяне на стартови наемни цени при обявяване на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на нежилищни имоти и вещи – общинска собственост“ на “община Варна, калкулирания размер на обезщетението е в размер на 833,47лв. с ДДС на месец. Т.е. на месец фирмата заплаща символичен наем от 90 лв., за да стопанисва една тоалетна.

9 тоалетни се намират на следните места:

  1. Обществена тоалетна – ул. „Д-р Людвиг Заменхов“ до ДЗИ
  2. Обществена тоалетна – бул. „Осми Приморски полк“, ъгъла с бул. „Чаталджа“
  3. Обществена тоалетна – ул. „Антим I“, пред Исторически музей
  4. Обществена тоалетна – Морска градина, до Раковината
  5. Обществена тоалетна – ул. „Любен Каравелов“ №9 до Икономически техникум
  6. Обществена тоалетна – площад „Мусала“
  7. Обществена тоалетна – площад „Митрополит Симеон“, Градска градина
  8. Обществена тоалетна – бул, „Владислав Варненчик” до зимно кино „Тракия“
  9. Обществена тоалетна – ж.к. „Владислав Варненчик” в центъра на кооперативен пазар

След извършен оглед от служители на отдел „Общинска собственост” се установи, че обществените тоалетни, находящи се на ул. „Д-р Людвиг Заменхов“ до ДЗИ, бул. „Осми Приморски полк“, ъгъла с бул. „Чаталджа“, ул. „Антим 1”, пред Исторически музей, Морска градина, до Раковината не са във вид за експлоатация и са неработещи.Въпреки това обаче фирмата продължава да ги стопанисва и да заплаща наем за неизползваемите тоалетни.

Какви са приходите от градските тоалетни – не е известно, но е факт, че при нужда човек не се замисля и дава 1 лв. Казано иначе – общината губи хиляди левове месечно от факта, че общинските тоалетни се стопанисват от частни фирми, плащащи минимално обезщетение, но със сигурност приходите са в пъти повече, особено отчитайки факта, че касови бонове почти не се издават на клиентите.

Община Варна обмисля отдаването на обществените тоалетни на концесия

Друга обществена тоалетна, намираща се в пешеходния подлез до Юнашки салон се стопанисва ст „ПЕТЕМ” ЕООД също е с изтекъл срок на договора още на 17.06.2016 г.

Към настоящия момент фирмата заплаща месечно обезщетение за ползване на обекта – общинска собственост в размер на 87,17 лв.

За останалите 10 (десет) обществени тоалетни също са извършени огледи на място от служители на отдел „Общинска собственост“ с оглед изготвяне на предложение за вземане на управленско решение, отнасно начина на управление и стопанисване в насока изграждане на нови обществени тоалетни или при възможност ремонт и реконструкция на съществуващите, респективно отдаването на концесия.

Срокът за изпълнение на посочените дейности е обвързан с възлагане на проектиране (ремонт) и въвеждане в експлоатация на тези обекти при съобразяване с действащото законодателство.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

25°C Усеща се 24°C
1019hPa 37% 40% 6m/s 50deg

21°C Усещане 20°C
1020hPa 28% 0% 5m/s 30deg

25°C Усещане 24°C
1020hPa 19% 40% 4m/s 260deg