В рамките на 5 дни ограбиха два пъти квартирата на турист във Варна

Районен съд - Варна осъди 37-годишен мъж за кражба от завод

Веселин Иванов* сподели неприятния си опит с наемането на квартири за лятна отпуска във Варна. Мъжът потърси TheSite24, за да разкаже за злополучния си опит да изкара една весела ваканция в морската столица, която е приключила с два обира на квартирата му в рамките на 5 дни.

Мъжът е родом от Добрич, но живее от дълги години във Великобритания. Всяко лято се прибира в родината си, за да прекара отпуската си със своите приятели и роднини. Винаги си наема квартира във Варна, чрез агенция, за по-голяма сигурност. Оказва се обаче, че сигурност няма никъде.

В средата на септември Веселин се връща в България и чрез агенция за недвижими имоти си наема апартамент за няколко нощувки в центъра на Варна. Плаща си за нощувките, оставя си багажа в квартирата и след прекарани няколко дни в морската столица решава да посети свои близки в Добрич. Той е напълно спокоен, че вещите му са в безопасност.

След като се връща в квартирата си, установява, че тя е ограбена. Липсват пари, техника, а крадците дори са изпили безлкохолните напитки от хладилника и най-нахално са оставили празните шишета на плота в кухнята. Терасната врата е била оставена да зее широко, вероятно с цел – органите на реда и жертвата на обира да си помислят, че именно от там са влезли апашите.

Потърпевшият веднага подава сигнал на полицията, които се отзовават на сигнала, взимат отпечатъци и свалят показания от младия мъж. Откраднатите пари и вещи са на стойност над 2000 лв.

“Това се случва в четвъртък. След този случай аз реших да отида отново до Добрич и с едно на ум, реших да не оставям повече пари или техника в квартирата, макар че далеч не ми се вярваше ситуацията се повтори. Обадих се на агенцията, информирах ги, че в квартирата ми е извършен грабеж и че след като се върна от Добрич ще освободя стаята, с искането да ми се възстановят средствата за нощувките, които няма да реализирам.

И така, върнах се в неделя, а за моя, крайно неприятна изненада, установих, че отново съм бил обран. Този път, крадците бяха задигнали един сак с дрехи и книга, която си купих във Варна. Разбирам за дрехите, но за книгата съм безкрайно учуден. Явно в свободното си време четат и книги, друго обяснение нямам.

Този път – нито вратата на терасата беше отворена, нито пък имаше следи от взлом. Веднага си прибрах малкото останали и неоткраднати вещи, след което информирах агенцията, че това е недопустимо и напуснах квартирата. В сака имаше доста скъпи дрехи, но след разговор с полицията, разбрах, че едва ли ще се вземат сериозно под внимание кражбата на сак с дрехи и книга, затова и не пуснах втора жалба. Общата стойност на всичко откраднато за тези 5 дни възлиза на около 3 хил. лв.”, обясни Иванов.

Според него най-логичният вариант е и най-простия – вероятно предишни наематели на тази квартира са извадили дубликат на ключа за квартирата и след наблюдение са влезли и откраднали, каквото намерят.

“Самият факт, че няма следи от взлом и че най-спокойно са си пиели безалкохолно, означава, че са наблюдавали мястото и са знаели, кога се освобождава. Споделям това, не толкова за да критикувам агенцията или собственикът на апартамента, който го отдава под наем, а за да предупредя и други хора, че е възможно и на тях да им се случи. Надявам се и собствениците на квартири да засилят бдителността си, инсталирайки поне видеонаблюдение пред жилищата, за да не се стига до тази неприятна ситуация. Едно е сигурно, аз оттук-насетне няма да имам доверие на нито една квартира”, категоричен бе Веселин Иванов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1028hPa 54% 0% 7m/s 360deg

7°C Усещане 4°C
1027hPa 57% 75% 5m/s 110deg

8°C Усещане 7°C
1028hPa 53% 0% 2m/s 280deg