Предлагат създаването на Общински солидарен фонд за подпомагане лечението на деца от Варна

Днес във Варна заседава Областния оперативен щаб за борба с грип и острите респираторни заболявания

Общинските съветници от групата на „Възраждане“ в Общински съвет – Варна внесоха предложение за създаване на Общински солидарен фонд за подпомагане лечението на деца от Община Варна. От „Възраждане“ посочват, че в последните години всички стават свидетели на все по-зачестяващи благотворителни кампании за събиране на средства за лечение, диагностика или закупуване на медикаменти за деца боледуващи от редки заболявания.

Известните на науката редки заболявания са над 7000 на брой и за съжаление 50% от пациентите са деца. Лечението на повечето от тези заболявания не се заплаща от НЗОК, само за около 5% от тях има одобрено лечение. В България болните от подобни заболявания са около 350 000, в това число и жители на Община Варна. Родителите на такива деца често са принудени да търсят алтернативно скъпоструващо лечение, рехабилитация или диагностика в чужбина.

На територията на Община Варна съществуват специализирани заведения и се предлагат най-разнообразни социални услуги, които работят с деца и възрастни с вече доказани заболявания.

Според общинските съветници от „Възраждане“ създаването на солидарен фонд за подпомагане на лечението на деца цели да подпомогне родители/законни настойници от Община Варна, чиито деца се нуждаят от първоначална или последваща подкрепа при диагностика, лечение, рехабилитация, закупуване на медикаменти, специализирани храни и др.

Времето от появата на първите симптоми до диагностицирането е от съществено значение, а при някои от редките заболявания и от решаващо значение за пациентите.

„Като община загрижена за своите граждани, ние сме длъжни да обърнем внимание на този проблем и да търсим и намираме решения в полза на хората. В тази връзка такова решение е създаването на „ОБЩИНСКИ СОЛИДАРЕН ФОНД ЗА ПОДПОМАГАНЕ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА ОТ ОБЩИНА ВАРНА“, чрез който да бъдат подпомагани финансово родители/законни настойници на деца страдащи от редки заболявания от Община Варна. Това е необходимо, защото има лечения, които не се заплаща от НЗОК и нуждаещите се нямат възможност да ги заплатят”, категорични са съветници от „Възраждане“.

Общинските съветници предлагат в общински бюджет за 2025г. на Община Варна да се заложат 100 000 лева, които да се инвестират в учредяването и изпълнението на функцията на нов общински фонд с наименование „ОБЩИНСКИ СОЛИДАРЕН ФОНД ЗА ПОДПОМАГАНЕ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА ОТ ОБЩИНА ВАРНА“, който да финансира нуждаещи се от диагностика, лечение, закупуване на медикаменти или специализирани храни граждани на Община Варна.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1028hPa 59% 0% 7m/s 360deg

7°C Усещане 4°C
1027hPa 57% 75% 5m/s 110deg

6°C Усещане 5°C
1028hPa 61% 0% 2m/s 310deg