Адмирал Емил Ефтимов: С предприетите мерки в национален и коалиционен формат българските граждани могат да се чувстват сигурни

Адмирал Ефтимов: Източният фланг по море на Алианса е пряко изложен на заплаха от Русия

„Въпросът, който вълнува българското общество една година след началото на конфликта в Украйна, е „гарантирана ли е сигурността и отбраната на страната и трябва ли да се чувстват българските граждани сигурни и защитени“. Kато началник на отбраната мога твърдо да заявя, че те трябва да се чувстват защитени на базата на предприетите мерки в национален и коалиционен формат“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 22 февруари, след проведения Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г.

Той посочи, че от началото на конфликта в Украйна се полагат множество усилия по ситуационната осведоменост, повишена е готовността на редица дежурни сили, усилени са разузнаването, наблюдението и координацията със Съвместното командване на НАТО по операциите. „В коалиционен формат бяха предприети многобройни мерки, но най-видно за обществото бе създаването и еволюцията на многонационалната група на Алианса на наша територия. С развитието на обстановката и промяната на нивото на амбиция на НАТО и на страните-членки, в момента разполагаме с едно боеготово формирование на наша територия, което ясно показва ангажимента на нашите съюзници и солидарността им към сигурността и отбраната на България и на целия Югоизточен фланг на Алианса“, отбеляза адмирал Ефтимов. Той подчерта, че трябва да продължи работата по сформирането на многонационален щаб на дивизионно ниво в България с възможности за командване на национални и командни формирования. „Ще бъдат нужни хора и инвестиции в инфраструктура и комуникационни системи, но ние трябва да го направим, за да бъдем адекватни на другите държави по Югоизточния фланг на НАТО“, посочи той.

Началникът на отбраната бе категоричен, че променената обстановка в сферата на

сигурността е показала отново, че модернизацията на Българската армия няма алтернатива.

„Няма да спрем да работим по проектите и амбицията ни, въпреки че Програмата за инвестиционни разходи не беше приета и разгледана в предходното Народно събрание, е да бъдем на такъв етап, който да позволи бърза реализация на определени проекти“, каза адмирал Ефтимов. Той бе категоричен, че модернизацията и усвояването на нови системи въоръжение и техника е немислимо без подготвен личен състав. Началникът на отбраната посочи, че проблемът със съществуващия некомплект в Българската армия се запазва, като неговото ниво позволява изпълнението на основните задължения и увеличените задачи с допълнително натоварване на личния състав. „Предприемаме мерки по политиките по човешки ресурси и гъвкавостта на щатно-длъжностните разписания, за да осигурим на младите офицери условия на труд, съобразно техните очаквания и за да реализираме техния потенциал. Необходима е държавна политика по отношение на кадрите в армията“, заяви адмирал Ефтимов.

Той подчерта, че 2022 година е била тежка и изпълнените задачи от Въоръжените ни сили са били многобройни. „Това, което ми вдъхва увереност, е отношението на военнослужещите и цивилните служители, тяхната мотивация да решават задачи във всякакви условия. Те заслужават нашето признание – на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната, но и на цялото общество“, заключи адмирал Ефтимов.

В представения Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили се посочва, че през 2022 г. български военни контингенти и военнослужещи участваха в 10 операции и мисии извън територията на страната под егидата на НАТО, Европейския съюз и ООН. Общо в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз участваха над 370 военнослужещи.

Изминалата година е очертана като най-тежката и натоварена след 2012 г. при изпълнението на задачи, свързани с оказване на помощ на населението и охрана на границата. Нееднократно военнослужещи рискуваха живота си, с цел спасяването на хора, изпаднали в беда след природни бедствия. Те отново показаха, че армията винаги е готова да помогне на своя народ в беда. Българската армия участва активно в ликвидирането на последствията от наводненията на територията на община Карлово, където над 4000 военнослужещи в продължение на повече от месец и половина оказваха непрестанна помощ на населението в почистване на къщи, дворове, обществени сгради и засегнати улици. Бяха преместени стотици тонове кал и дървесна маса, транспортирани бяха тежкоболни хора и бяха доставени храна и вода

за засегнатите села. Българската армия участва и при гасенето на горски пожари, при изпълнение на задачи по търсене, спасяване, медицинска евакуация и транспортиране на помощи в страната и чужбина. Близо 3 000 военнослужещи на ротационен принцип от въоръжените сили участваха активно в дейностите по оказването на помощ за охрана на държавната граница и логистичното осигуряване на Министерството на вътрешните работи. От началото на конфликта в Украйна Военноморските сили водят активно наблюдение в морските пространства на страната, при което бяха унищожени 4 морски мини, две от които дрейфащи.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 6°C
1015hPa 93% 11% 1m/s 0deg

9°C Усещане 7°C
1016hPa 67% 57% 5m/s 50deg

2°C Усещане 1°C
1015hPa 93% 40% 2m/s 260deg