Алберт Айнщайн: Ако пчелите изчезнат от Земята, на човечеството му остават не повече от 4 години живот!

На 20 май светът отбеляза Международния ден на пчелата. Денят се чества от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция A/RES/72/211 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели, съобщи БНР.

Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

Весела Ангелова споделя легенда за пчелите, която гласи: “Господ решил да се ожени за слънцето и поканил всички живи създания освен дявола. Ядосал се повелителят на злото, яхнал заек, отишъл до къщата на Господ и започнал да говори нещо. За да узнае какво бърбори дяволът, Бог изпратил пчелата. Кацнала тя на капата на дявола и подслушала какво говори: “Колко е глупав тоя да се ожени за слънцето. Сега едно слънце грее и през лятото изгаря всичко. Ами като се намножат слънцата, тогава какво ще стане?”

Пчелата литнала да каже какво е чула, но дяволът я съгледал и я подгонил. Започнал да хвърля по нея стрели и я уцелил в кръста. Прекършена на две, тя едва се спасила, но стигнала при Господ. Разказала му всичко и той отменил сватбата. Но пчелата била отчаяна – освен ранена, от страх тя се била “изпуснала”, срам я било да се появи пред останалите гости.

Тогава Господ я утешил и рекъл: “Ще живееш и така – прекършена на две. И пак ще бъдеш хубава и гиздава и всякога ще пееш. А за мръсотиите не се бой, отсега нататък нека бъдат благословени да миришат хубаво. Нека ми ги поднасят като най-приятен и мил подарък. Нека това, що е мръсно и за срам у другите животни, за теб да бъде чисто, сладко и свято.” Така пчелата станала за почит и похвала пред всички, а “нечистотиите” ѝ станали на мед и восък.”

Едва ли има нещо безинтересно от живота на пчелите. Тези удивителни, неуморни същества поддържат живота на планетата ни на малките си крилца.

Ето и изключително любопитни факта за пчелите, които публикува blizkataferma:

За да направят 450г мед, над 1000 пчели облитат над 4 милиона цвята и прелитат над 150 000км (4 пъти обиколката на земята).

Пчелите работнички събират нектар и прашец от цветовете на медоносните растения. Цветният прашец е източник на протеин, а нектарът – на въглехидрат. Пчелите работнички преработват нектара в мед и прашеца в перга.

Пчелите имат 5 очи, 6 крачета, 4 крила, 170 рецептора за мирис и се движат с до 24км/ч. Има диви и питомни пчели, които хората отглеждат.

В 1 ЛЪЖИЦА мед се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Микробите не могат да се развият в меда поради голямото съдържание на калий.

Всички пчели-работнички са ЖЕНСКИ. Всяка прави около 1/12 чл мед през живота си, който трае от няколко седмици до няколко месеца.

Мъжките пчели се наричат “ТЪРТЕИ” и нямат жила. Тяхната единствена роля е да се чифтосат с пчелата майка извън кошера. Търтеят умира след чифтосване, защото гениталиите им се откъсват и остават в женската.

Пчелата МАЙКА е единствената полово развита женска пчела в пчелното семейство, способна да снася оплодени яйца. Тя е е близо 2 пъти по-голяма от работничките. Всеки ден снася 1000-2000 яйца. Тя излиза само веднъж от кошера за целите на оплождането и за 1-2 дена се чифтосва с до 17 търтея.

След това снася яйца в продължение на няколко години. От ОПЛОДЕНИТЕ яйца се раждат пчели работнички, а от НЕОПЛОДЕНИТЕ – търтеи. Пчелата майка има жило, но то служи за убиване на други майки, развиващи се в маточниците.

ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ на пчелата: яйце –> ларва –> какавида –> пчела възрастен индивид.

ОБИКНОВЕНАТА пчела работничка няма яйчници и не може да снася яйца. Дали една пчела ще стане майка се определя от ХРАНЕНЕТО. Ларвите на обикновените пчели се хранят само за няколко дена с пчелно млечице.

А ларвата на МАЙКАТА пчелите кърмачки хранят с маточно пчелно млечице през цялото време от излюпването. То е важна храна, която е нужна на майката и при снасяне на яйцата и се отделя от глътъчните и горночелюстните жлези на пчелите кърмачки.

В кошера има строго определена ЙЕРАРХИЯ и РОЛИ на пчелите: стражи, строители, чистачи, придворни, кърмачки, работнички, които летят и събират нектар и прашец.

ЖУЖЕНЕТО на пчелите се получава от крилете им, които правят 200 размаха в секунда или 12 000 – в минута.

Пчелите никога НЕ СПЯТ.

Пчелите КОМУНИКИРАТ една с друга посредством своеобразни движения, наподобяващи танц.

Пчелите са преживели на Земята повече от 150 МИЛИОНА години.

За пчелите медът е основен източник на въглехидрати и основна ХРАНА през цялата година, а цветният прашец – на белтъци, мазнини, соли, витамини и други.

Пчелата жили, след което умира, тъй като ЖИЛОТО й остава забодено.

Процесът на СЪБИРАНЕ НА ПРАШЕЦ се осъществява с помощта на електрическо поле чрез влакънцата по тялото и главата на пчелата. Полето на пчелата е положително, а на прашеца – отрицателно.

Когато пчелата лети достатъчно близо до цветовете на растенията, прашецът е привлечен от тялото й и полепва по него. След това зарядът на ЦВЕТЯТА става отрицателен и пчелите го възприемат като безполезен, което им пести време.

Пчeлитe имaт ДВА СТОМАХА. Eдиният e тoзи, ĸoйтo изпoлзвaт ĸaтo “ĸoшничĸa”, зa дa пpeнacят и oбpaбoтвaт нeĸтapa (нapичa ce мeднa гyшĸa), a дpyгият e тoзи, ĸoйтo изпoлзвaт зa xpaнocмилaнe.

B мeднaтa cи гyшĸa мoгaт дa cъxpaнявaт oĸoлo 70 мг нeĸтap и ĸoгaтo тя e пълнa, cъдъpжaниeтo ѝ e c ТЕГЛО пoчти ĸoлĸoтo нa caмaтa пчeлa.

РЕКОЛТАТА на 90% от дивите растения и 75% от култивираните зависят от опрашването. Те отделят нектар за благодарност. В САЩ пчелите се отглеждат основно за опрашване на агрокултури и пътуват постоянно.

Почти всички насекоми са опрашители, но пчелите са най-многобройният. Алберт Айнщайн казва, че ако пчелите ИЗЧЕЗНАТ от Земята, на човечеството му остава не повече от 4 години живот.

Πчeлитe ПРОИЗВЕЖДАТ peдицa вeщecтвa, ocвeн мeд. Te oтдeлят пчeлeн вocъĸ oт ĸopeмнитe жлeзи и гo изпoлзвaт зa изгpaждaнe нa мeдeнa питa. Cъщo тaĸa cъздaвaт “пчeлeн xляб”, или гoдeн зa ĸoнcyмaция пчелен пpaшeц, ĸoйтo e cмec oт цвeтeн пpaшeц и мeд. Te cъщo пpaвят лeпĸaвoтo и мнoгo пoлeзнo вeщecтвo, нapeчeнo пpoпoлиc.

ТРЕВОЖЕН факт е, че пчелите намаляват. Това ce дължи глaвнo нa нaмaлявaнe нa paзнooбpaзиeтo нa ĸyлтypитe, употреба на химикали и зaгyбa нa мecтooбитaния (пpичинeни oт чoвeшĸaтa дeйнocт и измeнeниeтo нa ĸлимaтa).

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

17°C Усеща се 17°C
1013hPa 67% 100% 6m/s 350deg

14°C Усещане 13°C
1018hPa 82% 75% 3m/s 300deg

15°C Усещане 15°C
1016hPa 82% 20% 3m/s 260deg