АПИ и Община Варна започват заедно проект за ремонта на Аспарухов мост (ВИДЕО)

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Община Варна започват заедно проект за ремонта на Аспарухов мост. Това обяви днес в морската столица министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. Той участва в работна среща с кмета на града Иван Портних, областния управител Марио Смърков, председателя на Управителния съвет на АПИ Венцислав Ангелов и други, предаде СайтЪТ.

Министър Шишков посочи, че Общината има ангажимент да финансира осветлението и тротоарите на съоръжението.

“Много се надявам, че общината и Агенция “Пътна инфраструктура” ще реагират бързо, за да не се бави ремонтът на моста”, подчерта министър Шишков. 

Видео СайтЪТ

Кметът Иван Портних коментира, че разговор по темата с Агенцията е имало още през 2021 година. Тогава Общината със собствени средства е възложила изработването на технически паспорт на моста, включително за конструктивната му част. На база на това е изготвен идеен проект, който е предоставен на АПИ и може да послужи като добра основа, посочи кметът. Той обаче уточни, че днес цените са съвсем различни и трябва да бъдат направени нови изчисления.

На срещата министър Шишков коментира още няколко мащабни проекта, реализацията на които би помогнала за развитието на региона. Той изрази увереност, че за изграждането на първи, втори и трети ЛОТ на магистрала „Хемус“ ще бъде постигнато скоро споразумение със строителите. Четвърти ЛОТ от пътя е на вниманието на народните представители, тъй като в него има твърде много проблеми с незаконно строителство. Министърът допълни, че седми и осми ЛОТ ще бъдат разделени на три подлота. Той уточни, че там също се очакват проблеми, тъй като в района на трасето има склад за боеприпаси и ловно стопанство. Шишков допълни, че очаква скоро да започне строителството на девети ЛОТ от „Хемус“. 

За изграждането на автомагистрала „Черно море“ министърът посочи, че предстои да бъде избрано окончателното ѝ трасе. След това ще започне реалната процедура за извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

За разрешаването на дългогодишния проблем със свлачището, известно на варненци като „Трифон Зарезан“, Шишков каза, че все още няма никакво конкретно решение и по него тепърва ще се работи.

Министърът коментира още, че до 10 дни ще бъде взето решение за бараките в комплекс “Златни пясъци”, които според кмета на града са незаконни.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1015hPa 72% 20% 2m/s 360deg
17°C Усещане 17°C
1019hPa 84% 75% 2m/s 270deg
21°C Усещане 21°C
1015hPa 68% 100% 2m/s 270deg