Асоциацията на българите по света дарява паметници на Левски и Ботев на сънародниците ни в Тараклия

Асоциацията на българите по света дарява паметници на Левски и Ботев на сънародниците ни в Тараклия

Асоциацията на българите по света (АБС) дарява паметници на Левски и Ботев на сънародниците ни в Тараклия, Молдова, съобщи на пресконференция днес във Варна археологът проф. Николай Овчаров, който е заместник-председател на организацията. Той уточни, че инициативата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. По думите на Овчаров бюстът на Апостола ще бъде поставен в центъра на Тараклия, а този на Ботев – във фоайето на местния университет. Очаква се официалното им откриване да бъде на 22 септември, предаде БТА.

Паметниците са факт благодарение на спонсори, допълни председателят на АБС Младен Станев. По думите му сред тях са Орденът на тамплиерите в България, новоизбраният председател на Световния парламент на българите към Асоциацията Христо Христов, както и авторът на паметника на Левски – проф. Димитър Рашков, който не е поискал никакви пари за труда си.

Сега му е точно времето за такова дарение за нашите сънародници, посочи още проф. Овчаров. По думите му така се отправя послание към обществото, че е редно да бъдем повече българи, а не “да се държим за гушите”.

Станев припомни още, че Асоциацията е осигурила средства и до седмица ще купи родната къща на революционера и български офицер Олимпи Панов в Тараклия, която ще бъде превърната в музей.

На пресконференцията бе показан и почетният плакет, който район Тараклия връчва на АБС за многократно оказаната му подкрепа през годините.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1018hPa 94% 2% 2m/s 330deg

17°C Усещане 17°C
1020hPa 88% 20% 2m/s 140deg

19°C Усещане 19°C
1018hPa 77% 20% 1m/s 140deg