Атанас Зафиров, БСП: Казусът „Нотариуса” показва тотален институционален колапс 

Атанас Зафиров, БСП: Казусът „Нотариуса” показва тотален институционален колапс 

Години наред схемата на Божанов е работила необезпокоявана и е стигнала до най-високите върхове на държавата, посочи социалистът 

„Самият факт на създаването на парламентарна комисия за казуса „Нотариуса” показва, от една страна, пълното недоверие и неспособност на органите на съдебната система да функционират по нормалния и законен начин, а от друга – пълната неспособност на изпълнителната власт да контролира правоохранителните органите, част от които дори са подпомагали дейността на подобен тип престъпни групировки.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Атанас Зафиров в ефира на NOVA News. 

„Фактът, че се налага 4 години след излизането на  тези материали в публичното пространство и след като всички съответни органи са били сезирани, народните представители да вземат в свои ръце нещата – показва един тотален институционален колапс в държавата”, подчерта той. 

По думите на Зафиров обаче комисията е зачената в грях, тъй като от 17 члена, едва четирима са представители на опозицията, което не предпоставя вземането на обективни решения, особено ако има разкрития, които касаят хора, свързани със сегашното управление. 

„По хода на вчерашното заседание имам основания да смятам, че резултатът от работата на тази комисия ще бъде формален”, отбеляза социалистът, като подчерта, че въпреки това е важно тази информация да достигне до българското общество. 

„Разследващите подадоха доста жокери към ръководството на комисията. Единият беше изслушванията на бившия главен прокурор в Народното събрание в последните години. Вторият беше една препратка към част от дейността на престъпната група – имотни измами, за които са се ползвали с протекции на високо ниво. Другият интересен акцент бе, че е възможно Божанов да е бил сътрудник на правоохранителните органи, за което да е ползвал „чадър”. По някакъв начин съпричастни към тази схема са били служители на НАП, ДАНС и други контролни органи – въобще една много стройно изградена система за престъпна дейност, която трябва да бъде осветена”, коментира Атанас Зафиров за разкритията в първото заседание на временната парламентарна комисия. 

Той изрази притеснения, че толкова години тази схема е работила необезпокоявана и е стигнала до най-високите върхове на държавата. 

„БСП в последните близо 8 години е била изключително чувствителна и последователна по темата за борба с корупцията и винаги е заемала активна политическа позиция по подобни казуси. Въпросът е, че не е имало кой да ни чуе и кой да свърши работата”, каза още Зафиров.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 90% 2m/s 10deg

15°C Усещане 14°C
1027hPa 64% 75% 5m/s 270deg

17°C Усещане 16°C
1023hPa 59% 0% 3m/s 40deg