Атанас Зафиров: В това НС може да има правителство, но не и тяснопартиен кабинет на ГЕРБ

Атанас Зафиров: В това НС може да има правителство, но не и тяснопартиен кабинет на ГЕРБ

От БСП ще работим за експертно, надпартийно и пробългарско правителство, каза от парламентарната трибуна и.ф. председател на партията

„Пред състава на това Народно събрание стои един принципен въпрос – парламентаризмът има ли потенциал да работи за постигане на политическа стабилност или отново ще бъде партийно подчинен и употребен.“ С тези думи се обърна и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров към народните представители по време на парламентарните дебати за съставяне на правителство с първия мандат.

„Няколко поредни Народни събрания се оказаха не на висотата на задачата да постигнат стабилност. Не успяха, защото основни сили тук не желаят такава политическа стабилност. Властовото “Монополи”, което те разиграват вече няколко парламента, създаде сглобки – нетрайни конструкции, рухващи заради субективни интереси на играчите. Кой ще вземе повече власт и как ще я употреби – това бяха основните мотиви и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, когато създаваха, но и рушаха правителства“, посочи той.

Зафиров изрази съжаление, че и 50-то Народно събрание се въвлича в подобен сценарий. „Да, ГЕРБ има право да предложи състав на кабинет, който да е ярко партиен. Но дали този ход ще доведе до стабилност и до по-дълъг хоризонт на изпълнителната власт? Ние в „БСП за България“ смятаме, че няма. И нашата увереност не произтича само от принципната ни опозиционност спрямо ГЕРБ и техния модел. Част от хората, които предлагате днес за министри, не забравяйте, че изкараха българите по площадите. И много хора в тази зала бяхме  на тези площади“, обърна внимание Атанас Зафиров.

Според него проблемът е, че победителите на изборите нямат ясно структурирани политики и предложения за реформи, а имат само ярки партийни лица, които обаче са били част от процеса на девалвацията на политиката в последните години.

„Тези, които днес ще гласуват проектокабинета „Желязков“, няма да го направят, защото им е важно какви ще са действията и реформите му в отделните секторни политики, а защото знаят, че играта на “Монополи” ще продължи и така ще могат да участват във властовата и административната машина, която ще работи така, както е работила до сега“, смята Зафиров.

По думите му това ще продължи да произвежда политическа нестабилност и ще се стигне до нови, но не носещи нищо ново избори, последствията от което ще са блокаж на управленските системи в много сложна икономическа и политическа ситуация.

Зафиров каза още,  че раздирането на обществения договор трябва да спре и това да е отговорна задача на всеки политик. „Стъпката назад от партийния интерес ще доведе до две стъпки напред към изграждане на нов обществен договор“, категоричен бе и.ф. председател на БСП.  

Според него ясно заявеният партиен профил на предложения от ГЕРБ кабинет е излишно блокиране на процеса на връщане на общественото доверие към политическите процеси у нас.

„Затова от „БСП за България“ предлагаме и защитаваме идеята за експертен кабинет, с много ясен политически курс и мандат за реформи. Смятаме, че той е възможен най-вече заради факта, че основните политически сили нямат жизненоважни различия по ориентацията и перспективите пред България“, подчерта Атанас Зафиров.

Според него такива безспорни въпроси са европейската ни принадлежност, необходимостта от запазване на статута ни на основен фактор на стабилност и на Балканите, разбирането, че икономическите перспективи са заложник на демографския проблем, Качеството на образованието и ниското ниво на иновации, ужасяващите неравенства и нуждата от специална политика по доходите, необходимостта от отстояването на позициите ни на енергиен фактор в региона и развитие на нови мощности и технологии, Шенген, инфлацията и много други.  

„Затова от БСП заявяваме, че ще подкрепим и ще работим за едно отговорно, родолюбиво, диалогично, експертно, надпартийно, пробългарско  правителство и няма да подкрепим тяснопартийния кабинет на ГЕРБ. Смятаме, че има потенциал конституционната процедура по съставяне на такъв кабинет да бъде извървяна до край в рамките на това Народно събрание и да завърши с правителство на националния интерес и стабилност“, заключи Зафиров.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg