България организира първата Международна ученическа олимпиада по изкуствен интелект

България организира първата международна ученическа олимпиада по изкуствен интелект

През тази година България организира първата международна ученическа олимпиада по изкуствен интелект (Аl), каза пред журналисти Александър Велинов, секретар на организационния комитет на 41-вата Балканска олимпиада по математика, чийто домакин бе Варна, предаде БТА. Той уточни, че състезанието ще се състои от 9-и до 15 август в Бургас и вече има записани 27 отбора от 20 държави. 

Целта на олимпиадата ще бъде да разберат децата как работи изкуственият интелект, обясни Велинов. По думите му те ще решават задачи как се правят програми и системи, като ще трябва да тренират моделите в няколко области – машинно обучение, обработка на естествен език и компютърно зрение. За последната област Велинов обясни, че учениците ще трябва да се справят с анализ на снимков материал, след което се генерират изображения с изкуствен интелект, като се внимава да са етични и да се спазват определени правила.

Като организатори сме предвидили, че не навсякъде децата изучават изкуствен интелект и те ще имат предварително безплатен онлайн курс, обясни експертът. По думите му част от задачите ще бъдат дадени по-рано, за да могат участниците да се подготвят. Журито, което ще оценява състезателите, ще бъде от преподаватели и специалисти от водещи университети, включително от Оксфорд и от Абу Даби, допълни Велинов. По думите му от България в оценяването на децата ще се включи експерт от Института за компютърни науки „Инсайт“.

Целта на организаторите на олимпиадата е да обясни на всички какво прави изкуственият интелект и че хората не бива да се плашат от него, а да го използват в ежедневието си, каза още Велинов. Той уточни, че етичните въпроси около Аl през тази година няма да бъдат засягани, тъй като олимпиадата се провежда за пръв път, но се обмисля как в бъдеще учениците да бъдат ангажирани и с тях. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

15°C Усеща се 15°C
1017hPa 82% 0% 0m/s 0deg

14°C Усещане 13°C
1016hPa 72% 100% 6m/s 110deg

15°C Усещане 15°C
1017hPa 82% 100% 4m/s 110deg