България ще бъде домакин на 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC)

България ще бъде домакин на 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC)

 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) ще се проведе в периода от 26 юли до 2 август 2024 г. в София. Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, след като в МОСВ беше получено официалното писмо за одобрение на домакинството на България за събитието.

„Избирането на България за домакин на редовна сесия на IPCC е признание за усилията, с които без съмнение поставихме България на картата на световната климатична дипломация. Възможностите, свързани с домакинството на сесията на IPCC, са не само на политическо и дипломатическо ниво, но включват и безценна обмяна на опит и контакти в научната сфера. Те дават добър шанс за по-тясно сътрудничество на българските учени от НИМХ, БАН и университетите и подпомагат разбирането за това, откъде започват всички процеси, свързани със Зелената сделка – те започват от докладите на IPCC“, сподели министър Попов.

Очаква се срещата на най-влиятелната международна научна организация в областта на климатичните промени да събере стотици учени и правителствени делегати, които ще обсъдят ключови теми, свързани с процеса на обезпечаване на научния принос, на база на който държавите взимат решения за планирането и провеждането на климатични политики. По време на сесията през юли Панелът ще обсъди и одобри схематичните насоки на два доклада, за които е взето решение да бъдат изготвени: Специален доклад за изменението на климата и градовете и Доклад за краткотрайните климатични фактори.

България заяви своето намерение за домакинство на тази престижна среща още по време на международната конференция по климата, проведена в Дубай, ОАЕ, в рамките на двустранна среща между министър Юлиян Попов и Джим Скеа, председател на IPCC. Официалното подаване на кандидатурата на страната ни бе направено по време на 60-ата сесия на IPCC, проведена през януари 2024 г. в Истанбул, Турция.

За България и световната общност този форум не само дава възможност за споделяне на най-актуалните научни открития и изводи относно изменението на климата, но подчертава ангажимента на страните към устойчивото бъдеще на планетата. Предстоящата сесия на IPCC в София е важна възможност за България да затвърди своята роля в борбата срещу изменението на климата и да сподели своите усилия и най-добри практики с останалите държави.

Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) е органът на ООН, отговорен за оценката на научните данни, свързани с изменението на климата. Съставен от 195 страни членки, IPCC играе ключова роля в предоставянето на наукометрични и аналитични оценки за тенденциите в изменението на климата и влиянието му върху екосистемите.

Създаден през 1988 г., IPCC е отговорен за систематизирането, анализа и оповестяването на научна информация, свързана със състоянието на климата на планетата, прогнозите и необходимите мерки за смекчаване на глобалното затопляне и адаптация към настъпващите промени. Регулярните доклади на панела служат за научна основа на международното сътрудничество в областта на климата и преговорния процес на държавите по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (РКООНИК). През 2007 г. IPCC беше удостоен с Нобеловата награда за мир.

Повече информация за Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) можете да видите ТУК.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 2m/s 350deg

14°C Усещане 13°C
1003hPa 76% 20% 2m/s 50deg

16°C Усещане 15°C
1001hPa 67% 40% 3m/s 90deg