Български фермерски съюз се присъединява към протестните действия на колегите си земеделци

Български фермерски съюз се присъединява към протестните действия на колегите си земеделци, научи СайтЪТ от декларация, изпратена до медията ни. Публикуваме коментара без редакторска намеса:

“Във връзка с изключително тежката обстановка, в която се намира агросекторът, както в България, така и в Европа и по повод активните стачни действия пред Министерство на земеделието и храните, Български фермерски съюз заявява следното:

Управителният съвет на БФС представи още на 22 януари 2024 г. становище с предложения в осем точки с належащи за разрешаване проблеми в сектор земеделие, след като беше проведена среща между министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и част от браншовите организации. На срещата са обсъждани въпроси, касаещи целия сектор, без обаче същият да е представен в цялост.

Земеделци от Варна: Очакваме масови фалити!

Предвид факта, че в процеса на обсъждането и търсенето на конкретни решения на тези проблеми, не бяха поканени всички заинтересовани страни, Български фермерски съюз се присъедини към декларацията на Българска агрохранителна камара, с която се изрази ясно и недвусмислено недоволство от липсата на широк диалог и поставянето в изолация на по-голямата част от представителите на бранша. Едновременно с това помолихме за среща, в която да изложим вижданията си по отношение на нарастващите проблеми, както и да участваме пряко в разрешаването им, тъй като считаме, че единствено чрез всестранно сътрудничество между всички преки участници в сектора, биха се постигнали резултати, отговарящи както на очакванията на земеделските стопани, така и на принципите на демократично устроената държава.

Земеделците от област Варна излизат на протест

Въпреки всичките ни усилия да създадем конструктивен диалог с Министерство на земеделието и храните, до момента те остават неуспешни. Нещо повече, дори след започналите вчера активни протестни действия, инициирани от 24 организации, Министерството на земеделието и храните не взема отношение и не заявява готовност да седне на масата на преговорите, както и да обясни защо определянето на политики, обсъждането на законодателни промени и договарянето на допълнително подпомагане, не се осъществява с всички представители на сектора.

Ето защо от днес, 6.02.2024 г. Български фермерски съюз се присъединява към протестните действия на колегите си, с цел незабавно вземане на спешни управленски решения за овладяване на кризата в земеделието, включително с призив за оставка на министъра на земеделието г-н Кирил Вътев, който чрез своите действия и бездействия не само не успя да постигне поставените пред него цели, но и доведе до противопоставяне и разединение сред земеделците.

Български фермерски съюз е член на най-голямата европейска земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“ и днес председателят Георги Стоянов и зам.-председателят Преслав Борисов ще участват на срещи в Брюксел по повод протестите на всички земеделци в ЕС.”, се посочва в декларацията.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 4m/s 120deg

13°C Усещане 12°C
1017hPa 74% 100% 2m/s 280deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 100% 4m/s 300deg