Българският военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” подпомогна две испански антарктически бази

Българският военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” подпомогна две испански антарктически бази

Българският военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” подпомогна испанските антарктически бази „Хуан Карлос Първи” на остров Ливингстън и „Габриел де Кастия“ на остров Дисепшън като закара испански учени и логистици и достави провизии и материали от остров Кинг Джордж, където има летище. В „Хуан Карлос Първи” от борда на българския кораб слязоха 11 испанци, а в „Габриел де Кастия“ – 7.

Група от 32-та българска антарктическа експедиция посети базата „Габриел де Кастия“ и обмени опит с испанските си колеги. В посещението участваха ръководителят на експедицията професор Христо Пимпирев, началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов, капитанът на Българският военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” Николай Данаилов и генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.

Испанската база посрещна българите с издигнати българското и испанското знаме.

Командирът на базата „Габриел де Кастия“ Анхел Прадо благодари за помощта от българския кораб, която определи като много ценна. “Макар Испания също да има военния научноизследователски кораб “Есперидес”, ние се нуждаем от тази помощ и съжаляваме, че скоро корабът ви ще си тръгне”, каза Анхел Прадо.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Медникаров подари на испанската база плакет на Висшето военноморско училище, професор Пимпирев – плакет на Българския антарктически институт и книгата си „Антарктически дневници“ в превод на испански, а генералният директор на БТА Кирил Вълчев – специалното издание на английски език на броя на списание „ЛИК“, посветен на първото плаване на българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” до Антарктида. Испанците подариха на българската експедиция материали със знаци от базата.

В срещата участваха и учени от Испанското географско общество начело с писателя Хавиер Качо, които също са на борда на българския кораб.

Базата „Габриел де Кастия“ е създадена през 1989 г. и функционира с около 30 души само през антарктическото лято, както и българската база “Св. Климент Охридски” на съседния остров Ливингстън. Носи името на испанския мореплавател, за който Испания претендира, че е първият човек, видял антарктическа земя в началото на XVII век.

Остров Дисепшън е единадесетият по големина от Южните Шетлъндски острови с площ 137 квадратни километра. На него има действащ вулкан, чиито последни изригвания са от 1991 г. – 1992 г. Образуваната от вулкана калдера е заливът на едно най-сигурните пристанища в Антарктида, но и трудно достъпно заради тесния вход през проток, широк едва 230 метра с наименование Мехът на Нептун. Вулканът  става причина за изоставянето на китоловната база  в началото на XX век, както и за унищожаването на антарктически бази на Аржентина и Чили в края на 60-те години на XX век. Дисепшън е известен и с  първия полет над Антарктида именно над този остров на австралиеца Хърбърт Уилкинс през 1928 г., продължил 20 минути.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1016hPa 72% 0% 6m/s 100deg

13°C Усещане 12°C
1017hPa 74% 100% 2m/s 280deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 75% 2m/s 350deg