БДЖ ще осигури вагони за превоз на велосипедите на участниците в колоездачния преход „Дунав Ултра”

БДЖ ще осигури вагони за превоз на велосипедите на участниците в колоездачния преход „Дунав Ултра”

За поредна година БДЖ ще осигури вагони за превоз на велосипедите на участниците в колоездачния преход „Дунав Ултра”. Националният железопътен превозвач е традиционен партньор на инициативата и тази година отново ще осигури специализирани вагони за превоз на велосипеди към съставите на два влака от София за Видин в подкрепа на участниците в изминаването на най-дългия туристически велосипеден маршрут в България.

В понеделник на 4 септември сутрешният и обедният влак от София за Видин ще потеглят с допълнителен вагон за превоз на велосипеди в готовност да приемат желаещите ентусиасти да се включат към велопохода от Видин, където ще се проведе промо събитието на тазгодишното 10 издание на инициативата „Дунав Ултра“. Според очакванията на организаторите в прехода ще се включат над 150 желаещи, повечето от които ще се придвижат с влак до Видин. 

На следващия ден след пристигането си в крайдунавския град любителите на велосипедния туризъм ще се отправят към централния площад в града, който ще бъде арена на промо събитието за символичния старт на прехода по поречието на река Дунав, свързващ реката с Добруджа и Черно море. Увеличава се интересът към инициативата на международно ниво, като тази година се очаква да се включат участници от седем големи европейски държави.

Маршрутът на „Дунав Ултра” свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната (с. Куделин и с. Дуранкулак). Траекторията му от 740 км преминава през или в района на 119 населени места – 17 града и 102 села, до 15 от които има достъп с железопътен транспорт. Това са Видин, Лом, Милковица, Долни  вит, Сомовит, Черквица, Ореш, Свищов, Иваново, Две могили, Русе, Силистра, Добрич, Генерал Тошево и Кардам. Маршрутът придобива популярност със събития, чието предизвикателство е разстоянието му да се измине в рамките на 48 часа с велосипед.

Събитието няма състезателен характер, а е персонално предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, собствено темпо и съответно скорост. 

Целта е успешно изминаване на дистанцията с велосипед – индивидуално или екипно, но задължително на собствен ход и популяризиране на богатата история на региона, неговите традиции и природни забележителности.

Всеки желаещ да се включи в инициативата, може да започне своето пътуване от произволно избрана точка по маршрута. За целта, удобна възможност за превоз на велосипеди с влак до поречието на река Дунав потенциалните участници имат не само до Видин. Любителите на преходите с велосипед могат да пътуват с влак до крайдунавските градове Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра, откъдето да се включат в маршрута на „Дунав Ултра”.

Разписанието на влаковете е лесно достъпно в електронния пътеводител на официалната страница на БДЖ (www.bdz.bg) и в Google maps.

Като представител на най-екологичния транспорт в България, а именно железопътният, БДЖ подкрепя различни инициативи за екологичен начин на придвижване и туризъм с цел опознаване на повече културно-исторически обекти на територията на страната.

Билети за пътуване и талони за превоз на велосипеди могат да бъдат закупени на билетните каси от всички жп гари в страната. БДЖ призовава участниците да се снабдят предварително с документи за своето пътуване и да не чакат последния момент, което предоставя възможност дружеството предварително да планира необходимостите от още допълнителни места.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1010hPa 60% 98% 2m/s 80deg

25°C Усещане 24°C
1012hPa 38% 2% 2m/s 310deg

28°C Усещане 27°C
1010hPa 23% 0% 4m/s 100deg