Бившата дискотека “Спайдър” в Морската става младежка сцена! Стоматологията – Академия за визуални изкуства!

Сградата на Стоматологията на ул. “Съборни” във Варна ще стане място, в което ще бъде възродено артистично пространство, събрано в периода 1976-2007 г. в сградата на някогашната фабрика за печки „Вулкан“ на ул. „Парижка комуна“,  съобщи кметът на Варна Иван Портних. За целта общината разработва стратегия за изграждане на споделени интердисциплинарни артистични ателиета по модела на “Вулкан” в част от сградата на стоматологията. 

“Това ще разшири артистичния капитал на Варна, като използва най-новите иновации в културата и технологиите”, коментира кметът. Той припомни, че тази година на 13 август е проведена  научна конференция „Варна – Вулкан“, организирана и финансирана от Община Варна, която е преминала при голям интерес.

Разработва се и идеен проект за обновяване на Младежката площадка в Морската градина (бившата дискотека Спайдър”), която ще бъде превърната в сцена за фолклорни и други младежки изяви. Започва и обследване на възможности за увеличение на наличните локации за културни събития, като потенциални възможности са дворовете на Археологическия музей, на Градската художествена галерия, малките и големи Римски терми, обясни кметът.

Община Варна продължава работа по възстановяването и превръщането в музей на къщата на паркостроителя Антон Новак в Морската градина. През 2018 година тя бе предоставена за безвъзмездно управление на общината от Областната администрация. Общината е изготвила технически паспорт, направено е енергийно обследване и техническо задание за проектиране. Предстоят още няколко административни процедури – след решението на ЕСУТ и по указания на гл. архитект, Община Варна е изготвила писмо до областния управител, с което се иска той, като собственик на имота, да подаде заявление за откриване на процедура по промяна на предназначението на имота, каза още кметът.

Снимка: Фейсбук/Младежка площадка

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 14°C
1005hPa 88% 75% 3m/s 100deg

12°C Усещане 11°C
1008hPa 57% 27% 5m/s 270deg

12°C Усещане 12°C
1004hPa 87% 40% 3m/s 270deg