Близо един милион лв. на година са загубите на рибарското пристанище “Карантината”

Близо един милион лв. на година са загубите на рибарското пристанище "Карантината"

Близо милион лв. на година са загубите на рибарското пристанище “Карантината”. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев, който отговори на въпрос на общински съветници относно завишените цени за ползване на рибарско пристанище “Карантината“, предаде TheSite24. Той допълни, че цените са конкурентни спрямо други пристанища в страната.

“В крайна сметка рибарското пристанище губи сериозни средства – около милион на година от експлоатацията и е наистина на голяма загуба. Знаете, че има и щети след бурята от ноември. Вероятно и качеството на изпълнение е такова, че в момента трябват значителни средства за неговото възстановяване. Така че тези цени първо са съобразени с пазара и второ са необходими, за да може пристанището, което е към “Синя зона”, да излезе на печалба”, заяви кметът на морския град.

Интересен коментар по темата направи Лъчезар Братоев, началник на отдел “Рибарски пристанища” в Община Варна във връзка с пристанище “Карантината”

Приходите за 2023 година са 66 хил. лева, а разходите 937 хил.лева плюс към 150 хил. за ремонт на кея. Разликата от над милион се покрива от Общинското предприятие “Синя зона”. Тези пари които бяха обещани на варненци да подобрят уличната инфраструктура, потъват в комфорта на собствениците на рибарски кораби, които са се уредили да плащат такса от 1 лев и 17 стотинки на ден.

Вие плащате 1 лев за Синя зона на час, а те държат да плащат 1,17 лв на ден за голям кораб, а не за рибарска лодка.

Какво да кажем, че и автобусното билетче дори и за една спирка е по-скъпо от пристанищното място за 24 метров кораб!”, написа в социалните мрежи Братоев.

В предложението на Благомир Коцев относно за изменение и допълнение на цените за ползване на Рибарско пристанище „Варна“ и Рибарско пристанище „Карантината“ се посочва, че причините за това искане са няколко.

Концепцията на Община Варна за отваряне на града към морето и развитие на местната морска и рибарска общност дава възможност за предоставяне на полезни за обществото услуги и
придобивки. Това от своя страна ще засили потенциала за развитие на рибарството и туризма,
допринасяйки за разностранното развитие на местната икономика.

С измението и допълнението на цените за ползване на Рибарско пристанище Варна и Рибарско пристанище Карантината ще се постигнат следните цели:

. опазване на околната среда;

. устойчивото развитие на риболовната дейност на територията на общината;

. запазване на занаята рибарство и поминька на рибарите в региона;

. подобряване на безопасността и условията на труд:

. засилване потенциала за развитие на рибарството и туризма.

“От промяната ще спечелят всички – и ползвателите/посетителите и общинския бюджет, защото колкото по-приятно място е пристанището, толкова повече хора ще искат да отидат там, като място както за риболов така и за разходки и отдих.

Размерът на цената за ползване на Рибарско пристанище Варна и Рибарско пристанище Карантината е съобразен с цените на други подобни пристанища в РБългария. Цената е продажната стойност на услугата ни, а стойността за клиента е значението, което услугата ни има за него т.е. за посетителя и готовността му да заплати определената цена за да използва услугата“, се казва още в предложението.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 11°C
1022hPa 62% 90% 2m/s 350deg

15°C Усещане 14°C
1027hPa 65% 75% 5m/s 260deg

18°C Усещане 17°C
1023hPa 55% 75% 4m/s 30deg