Боевете в Судан продължават, примирието изтича тази вечер в полунощ

Боевете в Судан продължават, примирието изтича тази вечер в полунощ

Враждуващите сили в Судан се обвиниха взаимно в нарушаване на примирието, чийто срок изтича тази вечер в полунощ. Кръвопролитният конфликт между тях продължава трета седмица въпреки предупрежденията за опасност от тласкане на страната към катастрофална гражданска война, предаде Ройтерс.

Стотици хора бяха убити, а хиляди ранени, откакто отдавна тлеещата борба за властта между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) прерасна във въоръжен конфликт на 15 април.

В основна арена на боевете се превърна разположената на река Нил столица Хартум. Двата лагера на няколко пъти сключваха примирие с посредничеството на различни външни медиатори, включително на САЩ, а най-новото изтича тази вечер в полунощ (22:00 ч. по Гринуич).

Положението в Хартум, където армията води сражения с окопалите се в жилищните райони отряди на СБП, беше сравнително спокойно тази сутрин, каза журналист на Ройтерс, след като снощи в района на центъра на града се чуваха ожесточени боеве.

Днес суданската армия заяви, че е унищожила конвои на СБП, идващи към столицата откъм западната част на Судан.

СБП заявиха, че армията е атакувала техни позиции с артилерия и авиация в редица райони на провинция Хартум.

Изнесените данни не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Вчера армията съобщи, че по нейна заповед в Южен Хартум са започнали да пристигат части на Централната резервна полиция (жандармерията), а по-натам се предвижда тези полицейски сили да започнат да се разполагат поетапно и в останалите зони на града. Разполагането им е очевиден опит на армията да изпрати подкрепления на частите си, сражаващи се с бойците на СБП в столицата, отбелязва Ройтерс.

Централната резервна полиция е голямо и тежковъоръжено подразделение на суданските органи на реда, притежаващо боен опит от конфликтите в западния регион Дарфур и Нубийските планини в Южен Судан.

През март 2022 г. САЩ санкционираха Централната резервна полиция по обвинение, че е използвала прекомерна сила срещу протестиращи при демонстрациите в Хартум и на други места срещу военния преврат през 2021 г.

Начинът, по който досега се водят боевете в столицата, е бойците на СБП да се разпръскват из града, а армията да се опитва да ги атакува, най-вече с въздушни удари с дронове и изтребители.

Избухналият по-рано този месец конфликт принуди десетки хиляди хора да избягат в съседните държави и стана повод за предупреждения, че Судан може да се разпадне и да дестабилизира размирния регион, в който се намира.

Превод и редакция: БТА

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1018hPa 73% 0% 1m/s 0deg

21°C Усещане 21°C
1021hPa 68% 0% 0m/s 0deg

23°C Усещане 23°C
1019hPa 64% 0% 2m/s 260deg