Богдан Богданов във Варна: Заплатите в България компенсират ръста на инфлацията! (ВИДЕО)

Средният осигурителен доход за февруари е 1594,56 лева

Заплатите в България изпреварват ръста на инфлацията, коментира при посещението си във Варна министърът на икономиката Богдан Богданов в отговор на журналистическо запитване относно тенденцията при покупателната способност на българите, предаде репортер на СайтЪТ.

“По данните, които видяхме за миналата година, от гледна точка на заплати към инфлация, заплатите са в пъти като процент ръст над инфлационния индекс, така че можем да кажем, че заплатите компенсират значително ръста на инфлацията. Ние сме още под средните нива, защото започваме от една доста по-ниска стойност.

Бизнесът може да си позволи да плаща повече, когато сме по-ефективни в нашето производство, с инвестиции в модернизация, тогава, когато и самите служители повишават своите умения било то технически или по линия на интелектуално развитие.

Ако искаме в България хората да получават високи заплати, това може да се случи при промяна на икономическия профил на индустрията ни. Затова ние трябва да работим все повече в създаването на такава инфраструктура, която да привлича компании, произвеждащи продукти с по-висока добавена стойност. При продуктите на ишлеме, в които ние не добавяме нищо, при внесени суровини в България, които просто се обработват тук, няма как да се случи това. Затова добавяйки стойност в производството, ние ще можем да плащаме и по-високи заплати.

Трябва да отбележим и усилията, които се положиха. 30% е ръстът на минималната работна заплата от тази година, но имаме още 20-30 % до това, което отчитаме като средни доходи. Когато го постигнем, ще имаме обрат и повече хора ще започнат да се връщат в България. През миналата година имаме 8000 души повече, които са се завърнали у нас”, коментира министър Богданов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 90% 2m/s 10deg

14°C Усещане 13°C
1027hPa 67% 60% 4m/s 270deg

16°C Усещане 15°C
1023hPa 67% 20% 2m/s 340deg