Борислав Гуцанов: Временен таван на цените ще помогне на много семейства

Борислав Гуцанов: Временен таван на цените ще помогне на много семейства

„За нас от БСП е важно, да запазим енергетиката в областта на ТЕЦ-овете. Да не стане така, че с тези необходими 30% за вредни емисии да отговорим на изискванията на ЕК да закрием ТЕЦ-овете, защото тук говорим за едни близо 10 млрд., които България ще загуби в областта на енергетиката, а това е една огромна стойност – близо 7% от БВП на България. Трябва да се запазят ТЕЦ-овете, да се запазят работните места, да се съхрани и да се развива българската енергетика, а не да стане като с 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Прокуратурата трябва да проверява и ако има такива нарушения да се вземат всички мерки“. Това заяви организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов в предаването „Референдум“ по БНТ.

„Дали ще се брои вотът по отделно или заедно, въпросът е да имаме честност на изборите и реалният резултат да излезе, а не да сме свидетели на порочни практики“, отговори социалистът в отговор на въпрос относно отменено от Административния съд в София решение на ЦИК бюлетините от машините и хартиените да се броят заедно.

Гуцанов коментира и изследване на „Алфа рисърч“ за „Панорама“, според което само 39% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избор, като посочи, че резултатите са притеснителни и говорят за опасност следващият парламент да бъде недотолкова легитимен, доколкото трябва да бъде: „Резултатите показват, че не е нормално за две години да провеждаме пети поредни извънредни парламентарни избори и да не може да има редовен кабинет по-дълго от 7 месеца. Говори още, че самото Народно събрание не се е занимавало с най-важните въпроси и не е защитило вижданията на болшинството от хората, националните приоритети и сигурност. Последните три месеца това Народно събрание се занимаваше основно с военни въпроси и се беше превърнало в генерален щаб на отбраната. Хората искат да видят свършена работа за тях“, припомни социалистът.

В ефира на БНТ организационният секретар на БСП коментира и енергетиката на България: „Имаме оборудване на „Белене“, което вече струва на държавата около 6 млрд. и е закупено, необходими са ни по-малко от 10 млрд., за да завършим

„Белене“. Печалбите от „Козлодуй“ са 4 млрд. евро на година и тръгваме да строим 7-ми и 8-ми блок с решение на НС по предложение на ПП, ДБ и ГЕРБ, при положение, че то ще ни струва 30 млрд. Това нормално ли е? И тази технология я няма никъде по света, няма построена така централа. Трябва да защитаваме националните интереси“, категоричен бе той.

По неговите думи началото на инфлацията е дошло с въвеждането на зелената енергия в Европа, а след това тя се усилила още повече с енергийния недостиг. Гуцанов посочи, че финансовият министър на Франция е заявил, че се купува четири пъти по-скъпа газ, отколкото бил руският и това е довело до инфлация, която е достигнала 11% е Европа, 16% в България и само 6% във Франция: „Защо? Защото има най-модерното земеделие и най-големите ядрени мощности“, посочи социалистът.

Той заяви още, че трябва да се наложи таван на основните хранителни стоки, така както се прави в много европейски страни: „Нека не се говори, че не може да се наложи таван. По същия начин се говореше, че не може да наложим мораториум върху електричеството. Ако не го бяхме наложили, благодарение на БСП, колко души щяха да успеят да си платят електричеството през годината? Това беше ли успешно? Беше успешно. Затова сега казваме, че ще наложим таван на основните хранителни стоки, така както се налага в множество европейски страни в момента. Защо процесът трябва да стане неконтролируем, за да се вземе това решение?“, попита той.

„Въпросът е да има реални мерки. Въпросът е хората да могат да отидат и да си купят спокойно от магазина нещата“, каза Гуцанов.

Социалистът припомни успехите на левицата по време на последните няколко тежки Народни събрания, сред които са безплатни детски градини, безплатните учебници за учениците до 12-ти клас, повишаване на пенсиите и на надбавките от 80 на 200 лв., повишаване на майчинските.

По времето на нашето управление и с наш министър на икономиката, за първи път бяхме на първо място по нещо положително – на първо място в Европа по развитие на икономиката. БСП сме доказали, че можем“, допълни социалистът.

„БСП винаги сме казвали, че ще бъдем диалогични и дипломатични, за да се стигне до редовно управление на страната, но с кого и как, това ще го решаваме с вътрешнопартийно допитване, след като излязат резултатите. За пореден път ще докажем, че сме най-дипломатичните в политическото пространство“, каза в заключение Борислав Гуцанов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 75% 2m/s 300deg

14°C Усещане 13°C
1027hPa 67% 60% 4m/s 270deg

16°C Усещане 15°C
1023hPa 67% 20% 2m/s 340deg