„Час по правосъдие“ с близо 100 шестокласници проведоха съдии от Районен съд – Варна

За втора поредна година магистрати от Варненския районен съд гостуват като лектори пред възпитаниците на Второ основно училище „Никола Вапцаров“ в рамките на образователната програма „Час по правосъдие“. В актовата зала на училището, този път на среща с близо 100 шестокласници, влязоха съдиите Татяна Лефтерова и Сияна Генадиева, съответно от Гражданско и Наказателно отделение на съда.

 Съдия Генадиева обясни кога може да бъде търсена наказателна отговорност от непълнолетните, какви са последиците и начините за прилагане на възпитателни мерки за деца, като заостри вниманието на учениците особено към рисковете и опасностите от наркотиците. Тя посочи тревожни данни за  падането на долната възрастова граница при децата, които за пръв път пробват наркотични субстанции,  т.е около 6-ти клас  и дори по-рано, като им даде практически съвети как да бъдат бдителни и за какво да внимават.

Съдия Лефтерова даде примери как биха могли да защитят правата си при нанасяне на обида или упражняване на насилие спрямо тях, как да разпознават различните видове домашно насилие и къде биха могли да търсят съдействие, като им посочи номера на националната телефонна линия за деца – 116 111, и акцентира на това да не се колебаят да споделят и да търсят подкрепа, ако нещо ги тревожи .

Шестокласниците от II OУ „Н.Й.Вапцаров“ бяха много активни в „часа по правосъдие“ и отправяха най-разнообразни въпроси към  съдиите.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 17°C
1001hPa 55% 100% 3m/s 230deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 20% 6m/s 110deg

14°C Усещане 14°C
1000hPa 77% 100% 2m/s 110deg