ЧЕТИРИ ЛАПИ продължава да спасява животни след опустошителните земетресения в Турция и Сирия (СНИМКИ)

ЧЕТИРИ ЛАПИ продължава да спасява животни след опустошителните земетресения в Турция и Сирия (СНИМКИ)

Фондацията е единствената международна организация за защита на животните със спасителен екип в Сирия

Спасителен екип на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ прекара две седмици в най-засегнатите от земетресенията провинции на Южна Турция и Северна Сирия.С подкрепата на местни организации, екипът ни успя да достави над 125.5 тона храна за домашните и селскостопански животни в региона.

Екипът оказа медицинска помощ на пострадалите животни в няколко приюта и помогна с транспортирането им до клиники. Освен това, ЧЕТИРИ ЛАПИ е единствената международна организация за защита на животните, която успя да помогне и на място в Сирия. В екипа влизат и ветеринарният лекар Марина Иванова, която е част от австрийския екип на организацията и заема позицията координатор Спасителни мисии, както и Велизар Ангелов, координатор международни проекти от българския офис.

В следващите месеци ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да полага усилия за възстановяването на региона, като го снабдява с храна и поддържа контакт с местните организации.

Експертите на ЧЕТИРИ ЛАПИ посетиха района на Караманмарас, където държавна помощ рядко пристига. Подкрепата им там е жизненоважна както за оцеляването на
животните, така и за прехраната на семействата, които ги отглеждат. Благодарение на сътрудничеството си с властите, екипът ни успя да прекоси границата със Сирия за един ден. Там те работиха неуморно, разпределиха над 24 тона храна и лекарства и оказаха медицинска помощ на пострадалите животни в региона на Джиндирес. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ успя да осигури храна за следващите два месеца на над 5,000 животни, в т.ч. котки, кучета, кози, магарета, крави и овце.

„Страданието на всички тези хора и животни е огромно. Ние видяхме с колко малко разполагат селата след трагедията и колко ценни са животните за тях.


От голямо значение е те да продължат да получават помощ и в следващите седмици. Има недостиг на стоки от първа необходимост. Хората спят в палатки и се молят за помощ. За съжаление, помощта не достига до всички. Докато тя е съсредоточена в Турция, отчаянието и липсата на адекватна помощ в Сирия ни оставиха безмълвни.

Ще продължим с полезната си дейност в районите, в които тя е най-необходима,“ споделя ветеринарният лекар Д-р Амир Халил, който има десетки години опит в работата си за бедствия и конфликтни зони и ръководи екипа на място.

ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да работи заедно с местни организации за осигуряването на храна за животните в засегнатите райони на Турция и Сирия и е вготовност да помогне с каквото е необходимо за възстановяването на района, за което ще е нужно дълго време.

Сблъсък с тежките съдби на животните

По време на пътуването от град на град, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ се натъкна на много животни с разтърсващи истории. Една от тях е на срамежливо куче на име Пучико, което е било затиснато под стена и се нуждае допълнителни изследвания в по-голяма клиника.

Д-р Халил и екипът му посетиха котката Лео, която оцеля 18 дни под развалините и беше транспортирана до ветеринарна клиника седмица по-рано. Лео се възстановява бързо и с нетърпение очаква срещата със стопанката си, след като и тя бъде изписана от болницата.В Сирия екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ се срещна с местен активист, познат с грижата си към животните по време на гражданската война. Фондацията осигури храна и лекарства и помогна с лечението на пострадало куче с оголена кост, което след това мина границата и бе взето обратно с екипа за лечение в Турция.

Прочетете тук за личните преживявания на член на екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ, който беше на място в Турция и Сирия и разказва с подробности за случващото се по време на спасителната акция.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 88% 1% 3m/s 60deg
18°C Усещане 18°C
1018hPa 82% 100% 5m/s 100deg
20°C Усещане 20°C
1017hPa 88% 100% 3m/s 110deg