Читател: Багер гази археологически находки под частен имот в Гръцката махала!

Археологически находки от римско време са открити под частен имот в Гръцката махала, но изкопните работи продължават. Багер разчиства “чевръсто” парцела на съборената стара къща за ново строителство, сигнализира читател на СайтЪТ.

“На ул. “Архимандрит Панарет” 7, в Гръцката махала, в близост до Римските терми, на 08.03.23 г. при изкоп за жилищно строителство на мястото на стара къща, която беше съборена, е открита част от римска крепост.

Това се вижда както от околните кооперации, така и през процепите на строителната ограда. По принцип такива находки се водят държавна собственост и Областна управа трябва да ги съхрани, т.е. строителството да бъде спряно. Има наредба, която позволява, ако са малки артефактите, да се извадят и дадат на съхранение в музей. На следващия ден, 9 март, се появиха някакви жени, които събираха камъни от обекта.

Още през 2018 година собствениците на имота обявиха намеренията си да строят, но тогава срещнаха обществен отпор заради намиращата се в близост детска площадка.

През ноември миналата година табелката с номер 7 беше свалена от вратата на къщата и стана ясно, че ще се строи.

На 20 февруари 2023 година беше поставена и информационна табела на обекта, а къщата вече беше съборена. Останките от къщата бяха извозени и на 8 март багерът започна да копае.

Направи ми впечатление, че на строителната табела от 20.02.2-023 г. данните бяха от друг строеж, тъй като бяха закрити с черно тиксо. Под него се виждаше името на фирмата – “Дончев Груп”. На 8 март видях, че са сменили информационната табела на “Дончев Груп”, но са запазили табелата с чуждите данни, където възложители, адрес и т.н. са за съвсем друг обект.

На 10 март подадохме писмен сигнал до Областна управа за открити артефакти, тъй като ме съмнява собствениците на имота да са информирали Дирекция “Държавна собственост”. По принцип при копаене в Гръцката махала трябва да присъства човек от Община Варна, който да установи дали не са налице находки.

От Областна управа ни информираха, че дори да няма изработени специални информационни табели, трябва да се залепи поне стикер или разпечатана хартиена табела с коректна информация за разрешителното на обекта, възложители, срок, номер на УПИ.

Считам, че правилата в тази държава трябва да важат за всички, затова бихме искали чрез вашата медия контролните органи да се сезират и интитуциите да установят дали не се погазва ценно културно наследсдтво”, гласи сигналът, изпратен до медията ни.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

5°C Усеща се 4°C
1013hPa 95% 20% 2m/s 60deg
4°C Усещане 3°C
1014hPa 87% 11% 2m/s 70deg
8°C Усещане 6°C
1013hPa 71% 20% 3m/s 290deg