Цветан Цветанов: „Промяната“ легитимираха Борисов

Цветан Цветанов: „Промяната“ легитимираха Борисов

Ротационното правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е нелогично. Разбира се, че пред обществото ще бъде представено в интерес на България, но аз смятам, че това e нездрава конструкция на нездрава основа. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият вътрешен министър и председател на Републиканци за България Цветан Цветанов.

„Това ще доведе до вътрешни трусове във всяка една от политическите сили, които участват в този формат.

„Промяната“ се появиха като промяна срещу статуквото на ГЕРБ и модела „Борисов“. В един момент наблюдаваме съвсем различна теза – сядаме да бъдем партньори с тези, които до вчера си казвал, че трябва да бъдат разследвани. Как ще обясниш на хората защо правиш това съвместно управление и то на ротационен принцип. При положение, че идват местни избори. Как ще обясниш на кандидатите за кметове – ние сме политически различни субекти, борим се против модела на местна власт, защото това беше повтаряно многократно“, попита Цветанов.

„Ако приемем всичко това, което се случваше през последните две години с невъзможност за съставяне на редовно правителство, за Борисов беше важно всички да влязат под общия знаменател „всички сме маскари“. Виждате, че последните две кампании бяха на взаимни нападки кой какво е откраднал“, добави политикът.

„Промяната“ в момента са в по-неизгодната ситуация, защото за ГЕРБ е важно това, което се случва в момента да може да отидат на местните избори и тогава ако могат да преповторят резултат, сходен с този от 2019 г. Защото знаем, че гръбнакът на една партия и едно бъдещо управление минава през местната власт“, подчерта Цветанов.

„Промяната“ легитимираха Борисов в този политически процес и той започна да лидира процеса. ПП много по-лесно щяха да го обяснят на избирателите си, ако екипите, които участват в тези преговори, ако имаше съдържание преди да се проведе тази лидерска среща.

Миналият понеделник нещата изглеждаха почти решени – БСП, ДПС, ГЕРБ и ИТН. Нинова оттегли подкрепата си понеделник следобед, което при всички положения беше свързано с исканата оставка на Гешев, защото е видяла, че

текат някакви процеси в държавата. Видя, че ще нанесе голяма щета на нейната партия и предпочете да не влиза и да не се прикрива зад някакви фасади. ИТН и те оттеглиха подкрепата си и механичният сбор за парламентарна подкрепа стана почти мисия невъзможна. И така ГЕРБ имаха този вариант, който е на дневен ред“, добави Цветан Цветанов.

Той заяви, че дали това ще бъде финалният вариант никой не знае, защото винаги може да остане една въпросителна в третия мандат, който винаги може да обедини старите политически играчи, които да търсят някакво решение.

„Има една активност на прокуратурата по някои дела, които са по-затлачени във времето. Другото е проверки, възложени от прокуратурата за експертизи по магистралите. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства и се поиска имунитетът на някой от парламентарната група на ГЕРБ и ПП са в съвместно управление с ГЕРБ как ще обяснят на техните избиратели, че те са за промяна на модела Борисов“.

Цветанов припомни, че Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Борисов са хора, които са правили срещи с хора от забранителния списък за „Турски поток“, за който бяха изхарчени 3 млрд. лв. и обслужи Путин. „Ако вървим към магистралите и това, което е било в регионалното министерство там са Николай Нанков и Петя Аврамова. Или всички други случки като „Барселонагейт“ и всички, които са били свързани с Борисов, се създава съвсем друга политическа среда“.

„Представете си, че тази активност на прокуратурата е усетена от Борисов в последните 2-3 месеца и търси вариант да се направи друг сценарий.

Всичко, което се случва като поредица от събития има взаимовръзка и днес самият Гешев каза, че при разговори с член на ВСС, му е казал, че Борисов стои зад това нещо‘, допълни още Цветанов.

По думите му в качеството си на вицепремиер и министър на вътрешните работи в говорил само с Борис Велчев по определени задачи. А със Сотир Цацаров – само когато е имало разговори, свързани със законодателни промени в съдебната система.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1018hPa 83% 20% 0m/s 0deg

19°C Усещане 19°C
1020hPa 77% 0% 2m/s 150deg

22°C Усещане 22°C
1019hPa 68% 0% 1m/s 0deg