Д-р Орцева: Менопаузата не е присъда! Приятните емоции и двигателна активност помагат да минем леко и достойно през през този период! (ВИДЕО)

Всяка жена е прекрасна, независимо от своите години. Идва момент обаче, в който представителките на нежния пол попадат в емоционалния и физически водовъртеж на природата, която с намесата си провокира необясними на пръв поглед процеси. В такива моменти жената се чувства освен физически дискомфортно, объркана, гневна, обидена на целия свят, задушавана от “вселенска” тъга, неудовлетворена – все симптоми на депресия, за която тя на пръв поглед няма обяснение. Хармонията и мирът в душата й са разклатени от непознати до момента стихии и тя не може да разбере какво точно се случва, докато не осъзнае, че е влязла в капана на менопаузата и нейните предизвикателства.

По този повод СайтЪТ потърси коментар от специалист, който да обясни кога, как и защо настъпват всички тези процеси, обобщени с термина “менопауза”. Какво трябва да направим, за да омекотим удара на природата върху женската физика и психика? Има ли изход от ситуацията и как се стига до него?

На тези и други въпроси отговаря д-р Фатиме Орцева, акушер-гинеколог към МБАЛ “Св. Анна – Варна“.

“Женското тяло несъмнено е създадено уникално. Когато едно момиче навлезе в пубертета, яйчниците започват да отделят по-високи нива на два хормона – естроген и прогестерон. Въз основа на това започва месечният менструален цикъл, а той е причината жената да е дарена с възможността да създава поколение. Това, като всяко нещо в живота, не може да трае вечно. Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки в нейните яйчници и когато яйчникът не може повече да отделя яйцеклетка и да има менструален цикъл всеки месец, тогава настъпва т.нар. менопауза. Това е един процес в ретроспективен аспект като дата, който никой не може да каже кога точно настъпва, нито да бъде диагностициран предварително. Но това е и процес, за който тялото се подготвя с години. Статистически между 41 и 57 години е интервалът, в който той може да настъпи. Говорим за така наречения климактериум, който е постепенен процес и се състои от три етапа.

Първият от тях – преди да спре менструалния цикъл, да затихнат хормоните на жената и да навлезе тя в менопаузата, се нарича перименопауза. Тогава започват първите симптоми, които могат да траят дори години, преди жената да спре да получава своята менструация. Повечето жени не знаят, че става въпрос за една начална симптоматика, която е нещо нормално и може да е в широк периметър. Физиологичните симптоми варират от умора, през напрежение в гърдите, мускулни спазми и пр. Психологическите са повишена емоционалност, напрежение, депресия, лабилност.

Периодът от перименопауза или постменопауза е времето, в което жените много често не знаят, че става въпрос за съвсем естествени процеси в тяхното тяло. Затова моят съвет е, ако забележат дамите нещо, което е необичайно за тях, нещо по-тежко като симптоматика, да се обърнат към своя гинеколог за консултация”, препоръчва д-р Орцева.

Често свързваме менопаузата с т.нар. топли и студени вълни, на какво се дължат те?

“Горещите и студени вълни са най-честите симптоми, но симптомите могат да бъдат различни, като не е задължително всяка жена да има топли и студени вълни. Това като цяло се дължи на колебанията и постепенното спиране на яйчниковата функция, на хормоните, които се отделят в жената при всеки менструален цикъл. Тялото започва да отговаря на тази понижена функция на хормоните, в резултат на което се появяват тези различни симптоми, които могат да бъдат с различна тежест.

Менопаузата не е заболяване, тя не се нуждае от терапия в класическия смисъл на думата, но може да бъде нужна терапия само, ако симптомите са тежки и нарушават ежедневния бит на една жена. 

Има най-различни медикаменти, които могат да бъдат използван. Това, което аз препоръчвам на всяка дама, е да прави упражнения, диета, промяна в начина на живот с една по-спокойна рутина, за да предпази себе си. Трябва дамите да са наясно, че всичко е временно, макар и с продължителен период понякога. Всичко има своя край.

Хормоните в жената имат своята протективна роля. Когато този период настъпи спонтанно, а не в резултат на някаква медицинска или оперативна интервенция, тогава няма нужда от допълнително лечение или поддържане на хормоналните нива изкуствено. Ако става въпрос за една ранна менопауза, преждевременна яйчникова недостатъчност на дами, които са под 45 или под 40-годишна възраст, тогава категорично жените се нуждаят от подпомагаща терапия, т. нар. хормонозаместителна терапия, която моят съвет е да не бъде започвана самостоятелно, а след консултация с лекар, за да може от широкото море от медикаменти да се избере най-подходящата терапия и да бъде проконтролирано това лечение, защото то не е до дълбока старост, има си регламент докога може да продължава”, коментира специалистът.

Можем ли да си помогнем с медикаменти в този труден период?

“Към днешна дата колегите гинеколози, както и колегите фармацевти, се радваме на изобилие от алтернативна терапия, която е предимно от билкови препарати. Винаги, когато става въпрос за тежки, тревожни симптоми, които оказват влияние върху физическото или емоционалното състояние на дамата, работим в колаборация с психолози. Основното, което препоръчвам аз и моите колеги за жени, които преминават сравнително леко през такъв период от време, е алтернативната терапия, т.е. – фитопрепарати, които по никакъв начин не обременяват и не подлагат на риск женския организъм, докато преминава през този период”, смята д-р Орцева.

Колко трае този кошмар при дамите?

“Във времето след менопаузата, би трябвало тези симптоми да затихнат.Разбира се, всичко е строго индивидуално. Има случаи, в които четири години след липсата на цикъл жената продължава да търпи тези симптоми, но като цяло след година – две след като спре цикълът се очаква да затихнат и симптомите.

Моят съвет към дамите е, когато има нещо, което ги притеснява или смущава, нека не прекарват времето си в обилното море от информация,а да потърсят съвет от специалист, за да избегнат негативните последствия”, категорична е д-р Орцева.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

17°C Усеща се 16°C
1001hPa 59% 100% 2m/s 360deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 20% 6m/s 110deg

14°C Усещане 14°C
1000hPa 77% 100% 2m/s 110deg