Да живееш любовта на Калас и Онасис

Да живееш любовта на Калас и Онасис

Ева Перчемлиева и Мариос Андреу пред Виолета Тончева за емоционалната си
среща с великата любовна двойка Мария Калас и Аристотел Онасис в
операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ от Христос Папагеоргиу. Продукция на Държавна
опера Варна, световна премиера 21 юни, 12 август, 21.00, Опера в Летния театър
– Варна 2023

– Какво означава за Ева Перчемлиева да пресъздаде образа на божествената Мария Калас?

– Ева Перчемлиева: Още в началото ме грабна самата идея, че е написана съвременна творба за Мария Калас, която всички сопрани по света обожават. Малко е да кажа, че за мен е чест да бъда първата Мария Калас в световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“, това е повече от чест. Когато започнах да се подготвям за прослушването, се задълбочих в нейната биография и бях разтърсена от трагичната й съдба. Хората я познават предимно като певица, най-великата певица на всички времена, но знаят малко за нея като човек. Тя е имала нерадостно детство, израсла е без ласката на родителите си, които очаквали момче, а се родило момиче. Нямала избор за нищо, наложили й дори заниманията с пеене. Амбициозната й майка се интересувала единствено от кариерата на дъщеря си и не я дарила с любовта, от която всяко дете има нужда. Всичко това белязало характера и живота на Мария. Посветила се на операта, тя достига неземни висоти в изкуството, но пропуска личното си щастие.

– Защо една оперна дива се оставя на мъж да погуби живота й?

– Ева Перчемлиева: Отговорът е лесен. Мария, свикнала да я харесват като певица, изведнъж среща мъж, който я харесва като жена. Разбира се, тя и за него е великата Калас, но това не е от първостепенно значение. С този естествен, весел и забавен човек, със силно развито чувство за хумор, тя се е чувствала като дете.

– Хм, весел и забавен човек… Имаме сякаш различна представа за Онасис – егоцентричен и високомерен финансов магнат, преследващ единствено личните си интереси. Какво мисли Мариос за своя герой?

– Мариос Андреу: Това, което казваш, е вярно и не съвсем. Онасис наистина е бил доминантен, целеустремен, решителен. Човек на действието, той сам определя правилата, не се съобразява с нищо и никого, никому не дава обяснение, винаги взима и получава това, което иска – от любовта до убийството. Той стига до край във всяко свое начинание и на мен ми беше трудно да пресъздам точно тази негова същност. Да настроя съзнанието и чувствителността си така, че докато изпълнявам ролята, да не се отклонявам нито за миг от основното в характера му. А срещата с Мария за него е била като магия, той няма какво да вземе от нея, той просто силно се влюбва.

– Трябва ли да питам тогава, чия любов е по-силна – неговата или нейната?

– Мариос Андреу: Нейната, разбира се (усмихва се). Мария вижда в Онасис повече от това, което другите виждат в него и му подарява своята най-голямата и истинска любов, каквато той не получава от никоя друга жена.

– Ева Перчемлиева: В едно от последните си интервюта Мария споделя, че независимо от провала на любовната им връзка, двамата с Онасис остават до края на живота добри приятели.

– Мариос Андреу: Да, те не се разделят окончателно след изневярата на Онасис, която дълбоко ранената Мария никога не му прощава.

– Като в древногръцка трагедия…

– Мариос Андреу: Да, ние гърците разбираме от любовни трагедии (усмихва се). Историята на Калас и Онасис е от онези вечни историии за любов и ревност, каквито е имало от древността до днес, от Ромео и Жулиета до Калас и Онасис, сигурно ще ги има и в бъдеще (усмихва се).

– Как авторът Христос Папагеоргиу развива сюжета със средствата на музиката, в два толкова различни жанра като операта и мюзикъла?

– Мариос Андреу: Христос Папагеоргиу, познат на музикалната сцена в Ню Йорк, работи дълги години върху тази творба, с амбицията да пресъздаде в детайли житейските пътища на две толкова велики личности, като Мария Калас и Аристотел Онасис. Сюжетът и музиката се разгръщат на две нива – на оперната сцена и извън нея, оттам и използването на единия и другия жанр. В това отношение Христос е успял да постигне баланс – примерно Тина, първата съпруга на Онасис, е изцяло мюзикълен образ, съответно нейната партия е написана в този стил. На други места композиторът влага класически оперни елементи, които напомнят Пучини.

– Но няма цитати от познати опери…

– Мариос Андреу: Не, музиката е изцяло авторска, на места с усещане за стила на някои оперни композитори.

– Как една оперна певица пее мюзикъл?

– Ева Перчемлиева: Аз не съм само оперна певица, пея и попмузика, преподавам оперно пеене, занимавам се с драматичен театър и перкусии, подържам своя група. В началото имах дори проблем със себе си и какво все пак да избера. Но после разбрах, че съм щастлива, когато правя всичко и когато го правя на 100 процента, се получава добре. Нека не звучи пресилено, но мисля, че тази опера-мюзикъл е писана сякаш за мен.

– Мариос Андреу: Това е вярно. За пръв път работя с Ева и мога да кажа, че е уникална. Тя прави неща, които и други могат да правят, но тя ги прекарва през себе си и ги превръща в нещо свое. Тя не само пее и опера, и мюзикъл, а влага цялата си душа и целия си талант в изграждането на образа на Мария.

– Прозвуча почти като любовно обяснение…

– Ева Перчемлиева: Благодаря, Мариос, развълнувах се от твоите думи. Аз също съм щастлива, че операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ ме срещна с такъв чудесен партньор като теб. С емоцията, която влагаш в играта си, ти също ме вдъхновяваш. Въобще кастът на Петко Бонев е много точен. Всички в екипа сме отдадени докрай на работата си и живеем с историята и музиката до такава степен, че понякога, повлияни от трагичните обрати, сме принудени да спрем репетицията, за да се откъснем, поне за малко, от напрежението.

– Мариос Андреу: Маестро Бонев е точният режисьор за това произведение. Той е много чувствителен, дава всичко от себе си, затова и получава всичко от нас. Не назидава, само посочва пътя, по който ние сами трябва да развием нашите герои.

– Ева Перчемлиева: Благодарна съм на съдбата, че ми изпрати такова невероятно предизвикателство като „Калас и Онасис“. Вярвам в Петко Бонев и маестро Страцимир Павлов, вярвам в нашите усилия да покажем най-доброто, на което сме способни и очаквам с нетърпение премиерата.

– Мариос Андреу: Щастлив съм, че след участието ми в проекта на Кипърската оперна организация и Държавна опера Варна „Дидона и Еней“, сега за втори път имам удоволствието да бъда на варненска сцена, при това в главната роля на Онасис в световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“. Благодаря за тази чест на Даниела Димова – директор на ТМПЦ Варна, на режисьора Петко Бонев, на маестро Страцимир Павлов, на хореографа Анна Пампулова, разбира се на композитора Христос Папагеоргиу. Чувствам се прекрасно с моите български колеги в тази продукция и се надявам и те мен да приемат по същия начин.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 90% 2m/s 10deg

15°C Усещане 14°C
1027hPa 64% 75% 5m/s 270deg

17°C Усещане 16°C
1023hPa 59% 0% 3m/s 40deg